Savdska Arabija kupuje 5 španskih fregat avante 2200

by Urednik

 ŠPANIJA IN SAVDSKA ARABIJA SKLEPATA NOVE POSLE

Savdska Arabija se je določila za nakup petih korvet avante 2200 (razred guaiqueri), ki jih proizvaja španska državna ladjedelnica Navantia, za katere naj bi namenili okoli 2,2 milijarde dolarjev.

Savdska Arabija se že vse od leta 2015 resno zanima za nakup španskih korvet – patruljnih ladij avante 2200, kot vse kaže pa bo dogovor kmalu sklenjen. Španija in Saudova Arabija sta namreč podpisali pismo o nameri za načrtovanje in izgradnjo petih korvet  avante 2200, vključno z bojnimi sistemi, za potrebe Savdske kraljeve mornarice. Dogovor je ocenjen na 2,2 milijarde USD, gradnja v ladjedelnicah v španskih obmorskih mestih Cadiz in Ferrol, pa naj bi trajala pet let.

Savdska vojaška industrija (SAMI) in španska ladjedelnica Navantia sta pred dnevi  podpisali tudi Memorandum o sporazumu za ustanovitev skupnega podjetja, ki bo razvijalo in proizvajalo pomorske bojne sisteme, vključno z integracijo in namestitvijo (za potrebe korvet avante 2200).

Fregata avante 2200 po specifikacijah ladjedelnice Navantia meri dolžino 98,9m, ima izpodriv 2500 ton in doseže največjo hitrost 25 vozlov. S plovilom upravlja 92 članska posadka. Na zadnjem delu je ploščad za večnamenski srednji helikopter.

Avante 2200 je namenjena izvajanju različnih nalog, kot so patruljiranje in zaščita izključne ekonomske cone, zaščita pomorskega prometa, obramba strateških interesov, iskanje ter reševanje (SAR), podpora drugim enotam in humanitarne naloge, boj proti tihotapcem in trgovcem z drogami,…

Trenutno ima fregate oz. patruljne čolne avante 2200 v svoji mornarici le Venezuela. Operativna so 4 plovila razreda guaiquerí (različica avante 2200 combatant – na fotografiji).

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki