Savdska Arabija se zanima za “ruski” amfibijski ladji razreda mistral

by Urednik

KOMU BO FRANCIJA USPELA PRODATI LADJI MISTRAL, ZGRAJENI ZA RUSKO MORNARICO?

Savdska Arabija si želi še povečati svoje vojaške zmogljivosti, v zadnjem času se osredotoča predvsem na svoje pomorske sile in morebitni nakupu dveh francoskih amfibijsko-desantnih ladij razreda mistral, ki sta bili prvotno zgrajeni za Rusijo. Omenja se tudi morebiten skupen nakup z Egiptom.

Potem ko sta se v začetku avgusta 2015 francoski predsednik Francois Holland in ruski predsednik Vladimir Putin dogovorila, da Francija vrne Rusiji del kupnine za vojaški ladji razreda mistral (Vladivostok in Sevastopol), si Pariz mrzlično prizadeva, da bi našel kupca zanju.

Savdska kraljeva mornarica si nosilki helikopterjev razreda mistral želi tako za projekcijo svoje pomorske moči v obalnih vodah na Bližnjem vzhodu, kot tudi za skupni projekt Arabskih sil, ki sta ga v začetku meseca napovedala egiptovski predsednik Abdel Fattah Sisi in saudski obrambni minister princ Mohammed bin Salman.

Savdska Arabija uradno še ni izrazila zanimanja za nakup francoskih “odvečnih” ladij, ki ju zaradi embarga (pritiska) Zahoda ne prodajo Rusiji, pa več virov saudsko potrjuje zanimanje za nakup. Po nekaterih informacijah naj bi bili ladji, če ju Savdijci resnično kupijo, zasidrani v Egiptu in bi delovali v okviru skupnih Arabskih sil.

Amfibijsko-desantni ladji razreda mistral bi bili izredno koristni za posredovanje v regionalnih konfliktih na Bližnjem vzhodu (v tem času Libija in Jemen), z njimi pa bi lahko ščitili tudi svoje interese v Perzijskem zalivu, še posebej v bližini otočja Abu Musa in otokov Tunb v Hormuški ožini, ki so pod iranskem nadzorom, lastijo pa si jih tudi v Savdski Arabiji in Združenih arabskih emiratih.

Če se bo nakup ladij razreda mistral res zgodil, pa se bo Saudova morajo spoprijeti s številnimi izzivi, vključno z obnovo obeh ladij, ki sta bili zgrajena posebej za Rusijo, usposabljanjem posadk in nakupom helikopterjev prilagojenih za amfibijske bojne ladje.

Francoski mediji so kot potencialne kupce poleg Savdske Arabije in Egipta večkrat omenjali še Evropsko unijo, Brazilijo, Kanado, Kitajsko, Indijo in tudi ZDA.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

SORODNE NOVICE:

Vprašanje ladij mistral dokončno rešeno, Francija Rusom vrnila denar

Vprašanje plačila francoskih desantnih ladij – nosilk helikopterjev mistral sta v telefonskem pogovoru razrešila francoski predsednik Francois Holland in ruski predsednik Vladimir Putin.

Francija želi Kitajski prodati “ruski” ladji razreda mistral

Francija naj bi skušala Kitajski prodati amfibijsko-desantne ladje razreda mistral, namesto gradnje novih, pa naj bi Kitajski mornarici ponudila “ruski” nosilki helikopterjev Vladivostok in Sevastopol.

Povezani članki