Se bodo ameriški piloti šolali na ruskih letalih?

by Urednik

Se bodo ameriški piloti šolali na ruskih letalih?

Na ameriškem natečaju bo sodelovalo tudi italijansko letalo Alenia Aermacchi M346 master, letalo pa so skupaj razvili Italijani in Rusi, ki so svojo različico letala poimenovali Jak-130.

Ameriška podružnica družbe Finmeccanica Alenia Aermacchi se je povezala z ameriškim podjetjem General Dynamics za sodelovanje na razpisu ameriških letalskih sil za šolsko letalo, ki je izšel 17. januarja. Amerika bo naročila 350 nadzvočnih trenažnih letal trenerja, ki bodo nadomestili letala T-38. Ameriško-italijanski partnerji bodo na razpisu ponudili letalo Alenia Aermacchi M346 master oz. T-100 za ameriški trg.

General Dynamics bo v tem poslu sodeloval v kampanji prezentacije in nadgradnje letala po željah kupca. V tem segmentu lahko najdemo kar nekaj dobrih šolskih letal, je pa italijansko letalo M346 eno najnaprednejših, s čimer se strinjajo tudi Američani. Najzanimivejše pri tem pa je, da so letalo skupaj razvili Italijani in Rusi, ki so svojo različico letala poimenovali Jak-130 (na sliki spodaj).

Rusko trenažno letalo Jak-130

Gre za sodobno aerodinamično zasnovano reaktivno šolsko letalo, ki so ga najprej ponudili pri ruskem Jakovljevu že pred dobrim desetletjem. Alenia in Jakovljev sta pri razvoju precej časa sodelovala, nato pa so se njune poti ločile, Italijani pa so odkupili konstrukcijsko zasnovo. Verzijo letala T-100 so tako predstavili tudi v okviru ameriškega natečaja za šolsko reaktivno letalo T_X, ki naj bi zamenjal Northropove T-38 talon. V ameriškem natečaju se za naročilo potegujejo še korejski T-50 (v sodelovanju z Lockheed Martinom) ter BAE Systems/Northrop Grumman z letalom hawk.

Pripravil: A. Knific, foto: Alenia Aermacchi, Military Photos

Povezani članki