Separatisti ne želijo premirja, ZDA v Ukrajino pošiljajo vojake

by Urednik

AMERIŠKI VOJAŠKI INŠTRUKTORJI BODO URILI UKRAJINSKO NARODNO GARDO

V petek 23. januarja 2015 je Alexander Zakharchenko, vodja samooklicane Ljudske republike Doneck v vzhodni Ukrajini, medijem sporočil, da se separatisti ne nameravajo z ukrajinskimi oblastmi dogovarjati o premirju. Sredi tedna pa so iz ZDA prišle novice, da bodo v Ukrajino marca poslali vojaški kontingent, v katerem bodo vojaški inštruktorji, ki bodo usposabljali pripadnike ukrajinske Narodne garde.

Septembra 2014 je bilo v Minsku v Belorusiji sicer sklenjeno premirje med ukrajinskimi vladnimi silami in pro-ruskimi separatisti, vendar pa v zadnjih tednih ne velja več, vsaka stran pa obtožuje drugo, da krši sporazum.

Pro-ruski separatisti v zadnjih dneh po poročanjih medijev napredujejo in osvajajo nova ozemlja v spopadih z Ukrajinsko vojsko. Po besedah Zakharchenka (na sliki zgoraj) separatisti nimajo namena prekiniti vojaške ofenzive – vse dokler ne pridejo do meja regije Doneck. Ob tem je napovedal, da bodo uničili vse grožnje, ki bodo prišle iz druge strani.

Ukrajinski vojaški tiskovni predstavnik Vladislav Seleznyov je zavrnil podrobnejši komentar na besede Zakharchenka, dejal je le, da je že večkrat medijem povedal, da želijo separatisti zavzeti tudi mesta Mariupol, Slavjansk in Kramatorsk.

Ameriški general Ben Hodges, poveljnik Ameriške vojske v Evropi, pa je v sredo, 21. januarja 2014 med uradnim obiskom v Kijevu napovedal, da bodo v Ukrajino spomladi napotili kontingent ameriških vojakov, ki bodo urili pripadnike ukrajinske Narodne garde. Zaenkrat še ni znano število ameriških vojakov – inštruktorjev. Urjenje bo potekalo na vadbišču Yavoriv blizu mesta Lvov v zahodni Ukrajini.

General Hodges se je med svojim prvim obiskom v Kijevu srečal s poveljnikom Ukrajinske vojske generalom Anatoliyem Pushnyakovim in poveljnikom Narodne garde general Oleksandrom Kryvyenkom. Hodges je novinarjem po srečanju dejal, da je bil “navdušen nad pripravljenostjo vojaškega in civilnega vodstva za spremembe in reforme.”

Obamova administracija je v zadnjem letu za Ukrajinsko Narodno gardo že namenila 19 milijonov dolarjev iz svojega Sklada za globalno varnost. ZDA bodo ukrajinsko Narodno gardo tudi opremile z vojaško opremo (uradno neubojno), med drugim tudi s 35-imi lahkimi oklepnimi vozili (npr. SRM-1 kozak 4×4). V Ukrajini so sicer Narodno gardo razpustili leta 2000, vendar so jo po protestih in izbruhu državljanske vojne ponovno oživeli v marcu 2014.

Nova nacionalna garda se razvija kot lahka pehota, hitro odzivne sile, katere cilj je pomoč pri ustavitvi napredovanja pro-ruskih separatistov iz regije Donbas proti Kijevu.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, mediarnbo.org, rusvesna.su 

Pro-ruski zemljevid spopadov in zavzetega ozemlja:
Ukrajinski zemljevid spopadov in zavzetega ozemlja:

Povezani članki