Severna Makedonija Ukrajini podarila jurišna letala Su-25 in tanke T-72

by Urednik

MAKEDONCI IMAJO ŠE VELIKO SOVJETSKIH OBOROŽITVENIH SISTEMOV

Severna Makedonija je Ukrajini podarila svoja štiri dvomotorna jurišna letala Suhoj Su-25 frogfoot, so pred dnevi poročali makedonski mediji.

Ministrstvo za obrambo Severne Makedonije teh informacij ni ne zanikalo ne potrdilo in se tudi izognilo komentarju, če so bila letala podarjena skupaj s pripadajočim orožjem, rezervnimi motorji, rezervnimi deli in orodjem. Ministrstvo za obrambo je v kratki izjavi sporočilo, da bodo “natančni podatki o vseh treh odločitvah [makedonske vlade za donacijo orožja in vojaške opreme Ukrajini], njihova vsebina in obrazložitev pregledno objavljeni.”

“Dosedanje odločitve ne vplivajo na bojno pripravljenost naše vojske,” zaključujejo v izjavi ministrstva.

Informacija o donaciji makedonskih Su-25 Ukrajini je prišla nekaj dni zatem, ko je ministrstvo za obrambo potrdilo, da Ukrajini podarja makedonske glavne bojne tanke (MBT) T-72, in približno dva meseca po tem, ko je makedonska levičarska nacionalistična in evroskeptična politična stranka Lect (Levica) obvestila, da so žvižgači – častniki, zaposleni v vojski Republike Severne Makedonije (Armija na Republika Severna Makedonija, ARSM), obvestili, da so bili v letalski bazi Petrovec pri Skopju ukrajinski specialisti opaženi, kako preverjajo in pripravljajo na transport letala Su-25 .

Makedonska vojska ima 31 glavnih bojnih tankov T-72A, ki so bili poleti 2001 pridobljeni iz Ukrajine. To je orožje največjega kalibra v vojaškem inventarju Severne Makedonije, nameščeno v vojašnici Ćojlija blizu Skopja. Tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Maria Zakharova je 2. avgusta dejala, da je Moskva odločitev Severne Makedonije o predaji tankov T-72 Ukrajini, obsodila kot hudo napako, češ da bi le spodbudila kriminalne dejavnosti kijevskega režima.

Makedonsko zunanje in obrambno ministrstvo sta Zaharovi odgovorila, da je Severna Makedonija suverena država, ki svoje odločitve sprejema neodvisno in se ravna po načelih spoštovanja mednarodnega prava.

“Severna Makedonija že od vsega začetka obsoja vojaško posredovanje v Ukrajini in se zavzema za ozemeljsko celovitost, suverenost in neodvisnost Ukrajine,” sta v skupni izjavi sporočila MZZ in MO.

Tri enosedežna reaktivna letala Su-25 frogfoot-A  (s serijskimi številkami 121-123) in eno dvosedežno letalo Su-25UB frogfoot-B (serijska številka 120) Severne Makedonije so bila pridobljena iz Ukrajine za skupno ceno 8 milijonov  USD. Ta letala so bila nekdaj beloruska, na njih so opravili generalni remont v tovarni za popravilo letal 558 (558. ARZ) v Baranovičih. Ta letala so pristala na makedonskih tleh 20. junija 2001 in so bila v uporabi makedonskih zračnih sil do dokončne prizemljitve 1. marca 2004. Njihove motorje R-195 so zagnali in  preverjali zemeljske sisteme tedensko, preden so bila letala dokončno opuščena in posledično izbrisana iz inventarja ARSM oktobra 2005.

Nadaljnji ponavljajoči poskusi prodaje letal niso prinesli rezultatov, najresnejši poskus pa je bil, da bi jih leta 2005 prodal Gruziji, kar je Rusija diplomatsko blokirala. Zadnje resno prizadevanje za obnovo makedonskih Su-25 se je zgodilo konec leta 2011, ko je konservativna vlada v Skopju resno razmišljala o njihovi vrnitvi v operativno stanje, vendar je namero opustila, potem ko so strokovnjaki ugotovili, da bi bilo ekonomsko nelogično vlagati v letala, ki so bila prizemljena in dolga leta na odprtem prostoru na Petrovcu izpostavljena hudim poletnim in zimskim vremenskim razmeram, zaradi česar jih je težko vrniti v operativno uporabo in so potencialno dobra le kot vir rezervnih delov.

Na podlagi javno dostopnih podatkov o makedonskem vojaškem inventarju bi bila poleg T-72 in Su-25 za Ukrajino lahko bila zanimiva tudi naslednja sredstva makedosnke vojske  iz sovjetskih časov: večcevni raketometi BM-21 grad 122 mm, havbice M-30 122 mm, različni minometi 60/82/120 mm, kolesni oklepni transporterji BTR-70/80, gosenična bojna vozila pehote BMP-2, pomožna gosenična oklepna vozila MT-LB, jurišni helikopterji Mi-24, prenosna zračna obrambna sistema strela 2M in igla, različno osebno orožje ter strelivo, komponente in rezervni deli za omenjeno orožje.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: Igor Božinovski, YouTube (T-72)

Povezani članki