Severna Makedonija usposablja poljske in bolgarske vojaške pilote

by Urednik

ŠOLANJE PILOTOV NA HELIKOPTERJIH MI-24

Severnomakedonski center za usposabljanje pilotov (Pilot Training Centre – PTC) bo usposabljal poljske in bolgarske vojaške pilote za letenje s helikopterji Mi-24.

Novico je sporočila ministrica za obrambo Severne Makedonije Radmila Šekerinska sredi septembra, ko se je udeležila začetka izbora devete generacije vojnega letalstva Severne Makedonije (NMAF) in začetka usposabljanja na simulatorju helikopterja Mi-24 za pilote poljske 1. letalske brigade kopenske vojske.

»V prihodnjih šestih tednih bo skoraj 60 poljskih pilotov opravilo usposabljanje na simulatorju v našem PTC, v naslednjem obdobju pa bo enako storilo še 30 bolgarskih pilotov,« je dejala Šekerinska in dodala: »Severna Makedonija kot bodoča članica Nata že ima kakovost in znanje, ki ga lahko ponudi zaveznikom.!

PTC je bil ustanovljen v skladu s sporazumom med makedonskim obrambnim ministrstvom in izraelskim Elbit Systems v maju 2011 kot skupni makedonsko-izraelski kompleks za šolanje in usposabljanje novih pilotov helikopterjev za vojaško in policijsko letalstvo Severne Makedonije. Nahaja se v letalski bazi Petrovec v bližini Skopja, PTC pa trenutno razpolaga s petimi propelerskimi šolskimi letali Zlin 242L (serijske številke 102-106), štirimi enomotornimi helikopterji Bell 206B-3 JetRanger III (401-404) in dvema izpopolnjena simulatorjeam (Full Misiion) za transportne helikopterje Mi-8/17/171 in jurišne helikopterje Mi-24. Simulatorje je razvil in izdelal Simultac, romunska hčerinska podružnica izraelskega proizvajalca Elbit Systems s sedežem v Bukarešti.

PTC je že izšolal 24 pilotov helikopterjev: 13 za severnomakedonsko vojno letalstvo, 9 za policijsko helikoptersko enoto notranjega ministrstva Severne Makedonije in dva za črnogorsko vojno letalstvo. Poleg tega je v okviru vladnih dogovorov izvajala simulacijsko usposabljanje vojaških pilotov iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Češke in Bolgarije ter komercialno organizirano usposabljanje na simulatorju za vojaške pilote iz Nigerije, Kameruna in Poljske.

Potem ko je bila od lanske zime na robu zaprtja in nedelovanja zaradi majhnega zanimanja mlade populacije Severne Makedonije za izobraževanje in služenje v vojaškem ali policijskem letalstvu, je PTC to poletje po spremembah zakonodaje znova začel z aktivnostmi za izboljšanje statusa in beneficij bodočih kadetov PTC.

Pripravil: Igor Božinovski

 

Povezani članki