Sikorsky preizkusil brezpilotno različico helikopterja UH-60 black hawk

by Urednik

BREZPILOTNI BLACK HAWK KOMPATIBILEN Z AVTONOMNIM ATV-JEM

Ameriški proizvajalec helikopterjev Sikorsky je v zadnjih dneh oktobra 2015 uspešno preizkusil brezpilotno različico vojaškega helikopterja UH-60 black hawk. Med testiranjem je helikopter, ki so ga opravljali prek oddajnika, poletel do terenskega vozila (AATV), ga dvignil in z njim odletel dobrih 7 km stran, kjer ga je odložil.

Ameriška vojska je v zadnjih letih vse bolj navdušena nad avtonomnimi oborožitvenimi sistemi, zato so se v tej smeri podvizali tudi Sikorsky in lansko leto napovedal razvoj povsem nove, brezpilotne različice black hawka.

V brezpilotni helikopter UH-60 so pri Sikorskem vgradili posebno programsko opremo imenovano matrix, ki omogoča avtonomno letenje, prav tako pa so ga naredili kompatibilnega z avtonomnim amfibijskim terenskim vozilom (AATV).

Ameriška vojska ima v svoji floti okoli 2.500 večnamenskih helikopterjev UH-60 black hawk v številnih različicah. Analitiki menijo, da bi avtonomnost teh helikopterjev (opremljenih s sistemom matrix) drastično spremenila vojaško obravnavo letalskih operacij. To bi namreč pomenilo, da bi piloti lahko tekom logističnih poletov počivali.

Pripravil: A. Knific, foto: Sikorsky

Povezani članki