SIRIJA: Ruski tanki T-90 ključni za osvoboditev Aleppa

by Urednik

RUSIJA DOBAVLJA SIRIJI OBOROŽITEV IZ VOJAŠKIH REZERV

Iz Sirije že več tednov poročajo o prisotnosti več deset ruskih tankov T-90 v kamuflažnih olivno zelenih barvah (značilnih za ruske kopenske sile), ki so vključeni v spopade v okolici Aleppa. Za ruski časopis Izvestia je informacijo potrdil vir na ruskem obrambnem ministrstvu, ki je dejal, da Rusija “donira” tanke iz svojih vojaških rezerv. Sirska vojska ima sicer svoje oklepnike obarvane v puščavske rjave (peščene) barve.

Prav ruski glavni bojni tanki T-90 (ob podpori ruskega letalstva) naj bi bili ključni za uspehe Sirske vojske, ki osvajajo mesto za mestom (Nubul, Zehra) in se približujejo Aleppu, ki ga zasedajo pripadniki Islamske države (Daesh, ISIS). Rusi naj bi več deset tankov T-90 dostavila v bližino mesta Khan Tuman, ki se nahaja južno od Aleppa in ga je Sirska vojska prav s pomočjo novih tankov osvobodila v decembru 2015.

Rusom naklonjeni mediji so zapisali, da je Svobodna sirska vojska (FSA) v zadnjih letih uničila veliko število sirskih tankov T-55 in T-72, zato je bil čas, da se Sirska vojska dodatno oboroži. V ta namen so dobili najnovejše ruske tanke T-90, ki so zaščiteni z najnovejšim eksplozivno reaktivnim oklepom, ki ga ne uničijo ameriške protitankovske vodene rakete BGM-71 TOW. Sirski vojaki (tankisti) so navajeni na ruske oklepne tehnologije in naj bi se zato hitro “spoprijateljili” z novimi tanki.

Ameriška televizija CNN pa poroča, da so v bojih v bližini sirskega mesta Palmyra opazili oborožitvene sisteme iz Rusije. Fotografirali so vlečene havbice MSTA-B 152-mm s tovornjaki KAMAZ-6350, tanke T-90A, oklepnike BTR-80 in BTR-82A, terenska vozila UAZ 3163 in UAZ-23632, vojaške tovornjake KAMAZ-43114 in Ural-4320, kot tudi helikopterje Mi-8AMTSh z obesniki B-8V20A.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

glavni bojni tanki 21. stoletja

Povezani članki