Sirske nadzvočne rakete odvračajo ZDA od napada na Sirijo

by Urednik

IRANSKI VOJAŠKI ANALITIK SVARI ZDA PRED NAPADOM NA SIRIJO

Sirske nadzvočne in protiladijske rakete, kot tudi libanonsko gibanje Hezbolah, bo povzročilo veliko škodo vsaki vojski, ki jih bo napadla. Še posebej velikim vojaškim ladjam Ameriške mornarice, je v izjavi za časopis FNA napovedal teheranski vojaški analitik dr. Mostafa Zahra v svarilo Ameriški mornarici pred napadom na Sirijo.

“Nadzvočne in protiladijske rakete dolgega dosega P-800 yakhont Sirske vojske in libanonskega odporniškega gibanja Hezbolahove odvračajo ZDA, da napadejo iz ladij Ameriške mornarice, ki so v Sredozemskem morju,” je v ponedeljek izjavil Zahra.

Dodal je, da bo Sirija izstrelila balistične rakete iskandar in protiladijske rakete scud v ameriške vojaške ladje v primeru ameriške pomorske invazije na Sirijo. Ob tem opozarja, da ameriške vojaške ladje niso opremljene s sistemom oborožitve za prestrezanje ali preusmeritev sirskih raket.

Nadzvočne protiladijske rakete dolgega dosega P-800 oniks, na izvoznih trgih poimenovane yakhont (rubin ali safir), so razvili v ruskem podjetju NPO Mashinostroyeniya in imajo doseg 300 kilometrov. Razvoj raket yakhont (NATO: SS-N-26)  se je začel leta 1983, do leta 2001 pa so razvili različice, ki omogočajo izstrelitev raket iz kopnega, morja, zraka in podmornice. Rusi navajajo, da so te rakete zamenjava za P-270 moskit, morda pa tudi za P-700 granit.

Protiladijska raketa P-800 oniks/yakhont

ZDA, Francija, Turčija in Izrael za napad na Sirijo, Rusija proti

Potem ko so ZDA prejšnji teden napovedale možnost posredovanja v Siriji, zaradi domnevne uporabe kemičnega orožja, je Rusija opozorila na možne posledice za stabilnost na bližnjem vzhodu. Hkrati je rusko zunanje ministrvo izjavilo, da je Moskva “globoko zaskrbljena” zaradi izjave Washingtona o ameriški pripravljenosti na intervencijo v Siriji.

Turčija je danes sporočila, da je pripravljena sodelovati pri mednarodnem vojaškem posredovanju v Siriji. Tudi Francija in Izrael sta že pozvali k vojaškemu posredovanju proti vladi predsednika Bašarja al Asada. Sirski predsednik Bašar al Asad pa je v nedavnem pogovoru za ruski časopis Izvestia dejal, da bi se kakršnokoli vojaško posredovanje ZDA končalo z “neuspehom”.

Združeni narodi opozarjajo, da je bilo več kot 100.000 ljudi ubitih in razseljenih skupno 7,8 milijona zaradi državljanske vojne, ki poteka v Siriji od marca 2011.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO spodaj: Izstrelitev rakete P-800 yakhont

Povezani članki