Skupina WB predstavila izvidniško-napadalni sistem SWARM

by Urednik

NOVI POLJSKI BREZPILOTNI BOJNI SISTEM

Največji poljski zasebni obrambni proizvajalec WB Group iz Ozarow Mazowieckega je mednarodni Orožarski sejem MSPO izkoristil za predstavitev mobilnega izvidniško-jurišnega brezpilotnega sistema SWARM, ki vključuje obstoječi mini brezpilotni sistem tega proizvajalca ”FlyEye’‘ in mini bojni sistem ‘Warmate” (C-UAV).

Mini sistem ”FlyEye”, ki se vrže iz roke, je namenjen dnevnemu in nočnemu izvidovanju ter opazovanju (ISR) ter ima dolet 30 km v skupnem trajanju do 2,5 ure. Mini UAV ”FlyEye” domala neslišno in jadra ali pa ga poganja (približno petino skupnega časa delovanja) električni motor.

Dodatni C-UAV modul ”Warmate” pa sistemu SWARM omogoča natančno in hipno reagiranje – napad na cilje, ki jih zazna izvidniški modul tega sistema ”FlyEye”. Masa celotnega sistema je vsega 4,5 kg. Sam ”Warmate” pa ima 50 minut naleta in operativni dolet 12 km iz prenosne nadzorne naprave na tleh, ob tem pa je v podporo sistemu nadzorni oddajnik na trinožcu.

Sistem SWARM tako omogoča združitev izvidniške in napadalne enote (RSU – reconnaissance and strike unit), najpogostejši uporabnik pa naj bi bile specialne enote. Celoten sistem je prevozen z vozili, bodisi s kolesnim ali pa vlečnim (prikolica) – odvisno od uporabnikove odločitve. Proizvajalec v sklopu sistema SWARM načrtuje par izvidniških in par poveljniških vozil ter pet podrejenih vozil (prikolic) s tem brezpilotnim izvdniško-napadalnim sistemom. Vsako vozilo je opremljeno s petimi izvidniškimi UACV ”FlyEye”, ki zagotavljajo sliko v realnem času (prek kriptozaščitene podatkovne povezave) za 20 bojnih brezpilotnikov (C-UAV) ”Warmate”, ki so opremljeni s protipehotnim (GO-1-HE) in/ali protioklepnim strelivom (GO-1-HEAT). Bojne konice so zaradi varnosti shranjenem v zadnjem delu transportnega vozila.

Vsa komunikacija med vozili in znotraj sistema poteka prek komunikacijskega sistema ”Fonet”, prav tak proizvoda družbe WB Group. Gre ga ozkovalovno radijsko območje, dosega do približno 20 km.

Kot so nam povedali predstavniki poljskega proizvajalca, se za nakup pogovarjajo s tremi morebitnimi kupci iz Evrope in Azije, že dosedanjimi uporabniki izvidniškega brezpilotnega modula ”FlyEye” UAV. Med temi državami je ena članica Severnoatlantskega zavezništva. Predstavniki WB Groupa pa so se tudi že dogovarjali z ukrajinskim državnim podjetjem Spets TechnoExport o dobavi streliva modula ”Warmate” Ukrajini.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: WB Group

Povezani članki