Slovenska vojska bo usposabljala kurdske pešmerge v Iraku

by Urednik

SLOVENIJA JE ŽE OD LETA 2014 PRIDRUŽENA AMERIŠKI KOALICIJI PROTI ISLAMSKI DRŽAVI

Vlada Republike Slovenije je na današnji seji, 3. februarja 2016, sprejela sklep o okrepljenem sodelovanju Slovenije v boju proti Daeshu (ISIS), tako da bo napotila častnika za zvezo v poveljstvo mednarodne koalicije, pripadnikom kurdske Pešmerge v Iraku donirala oborožitev in opremo ter prispevala do 15 inštruktorjev za usposabljanje.

V bližnji prihodnosti bo dolžnost najprej prevzel častnik za zvezo v poveljstvu Globalne protiteroristične koalicije proti Daesh (Islamska država v Iraku in Siriji), vzpostavljenem pri Osrednjem vojaškem poveljstvu ZDA v Tampi (US CENTCOM),. Nato bo Slovenija pešmergam v iraškem Kurdistanu iz zalog donirala oborožitev in opremo v ocenjeni vrednosti 260 tisoč evrov ( 1.262 avtomatskih pušk, 8 minometov in strelivo), pri čemer pri transportu ne bo dodatnega stroška za Slovensko vojsko. Začetek marca 2016 bo organizirana naborna konferenca, kjer se bo za sodelujoče države natančno opredelil prispevek in naloge, usklajeno s potrebami koalicije in nacionalnimi zmogljivostmi.

Slovenija je pripravljena na sodelovanje pri usposabljanju pešmerg v iraškem Kurdistanu z do 15 inštruktorji, a najprej jih bo začelo šest, ki bodo tja napoteni v drugi polovici letošnjega leta. Ti bodo delovali v Erbilu, prestolnici Kurdistana, kjer je center za usposabljanje. V njem sta vodilni državi Nemčija in Italija, medtem ko so države ustanoviteljice še Nizozemska, VB, Norveška, Madžarska in Finska. Slovenija bo sodelovanje v operaciji usklajevala z Nemčijo.

Slovenski inštruktorji, ki bodo v začetku skoraj gotovo iz Enote za specialno delovanje, bodo prenašali znanje s področij pehotne taktike, vojaške policije, pehotne oborožitve, medicinske oskrbe, urbanega bojevanja in uporabe eksplozivnih teles. S podobnimi nalogami vojaške pomoči v tujini ima Slovenska vojska že izkušnje iz operacij v Maliju, Iraku in Afganistanu. Stopnja ogroženosti pripadnikov Slovenske vojske v iraškem Kurdistanu je glede na razmere ocenjena na srednja do resna, pri čemer se varnostna situacija spreminja iz dneva v dan, samo mesto Erbil pa naj bi bilo dokaj stabilno. Slovenski inštruktorji bi večinoma delovali v omenjenem centru in vadiščih zunaj njega, vsa vadbena območja pa varujejo pešmerge.

Pravna podlaga za delovanje Globalne protiteroristične koalicije proti Daesh, ki jo sestavlja 65 držav (vključene so vse članice Nata in skoraj vse članice EU) so resolucije OZN in prošnja za pomoč iraške vlade. Slovenija se je za okrepitev sodelovanja (ne pomeni aktivnosti v bojih) odločila, ker Daesh predstavlja resno teroristično grožnjo Evropi, poleg tega s tem prispeva k izboljšanju varnostne situacije v regiji. Do zdaj je Slovenija sodelovala pri boju proti tujim terorističnim borcem, preprečevanju financiranja terorizma, boju zoper ideologijo Daesh in na humanitarnem področju. Slovenija se s predvidenim okrepljenim in aktivnim prispevkom posredno vključuje v reševanje glavnih globalnih izzivov, ki zadevajo tudi našo nacionalno varnost (nelegalne migracije, begunska problematika ter boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu), pri samem izvoru njihovega nastanka. Zgolj preventivno delovanje doma pri tovrstnih kompleksnih in čezmejnih grožnjah namreč ne zadošča. Zaradi sodelovanja Slovenije v koaliciji se ocena ogroženosti ne povečuje.

Na novinarski konferenci je bil izpostavljen tudi kontekst kurdskega vprašanja in odnosov v regiji. Iraški Kurdistan je bil izbran na prošnjo Globalne protiteroristične koalicije, težav s Turčijo pa ni pričakovati, ker tudi oni sodelujejo pri usposabljanju iraških pešmerg. V zvezi s Kurdistanom naj omenimo še današnjo novico, da je vodja iraških Kurdov Masud Barzani zatrdil, da je “prišel čas”, da Kurdi v Iraku izvedejo referendum o državnosti, kar so danes sporočili iz njegovega urada. Iraška zvezna vlada sicer nasprotuje izvedbi referenduma o neodvisnosti v iraškem Kurdistanu. Tako referendum o neodvisnosti kot tudi vprašanje, katera območja iraški Kurdistan sploh zajema, bosta gotovo okrepila napetosti med Bagdadom in iraškimi Kurdi. Poleg Iraka kurdski narod poseljujejo še območja Irana, Turčije in Sirije, kurdski boj za lastno državnost pa poteka že desetletja in v danih razmerah so vsaj v Iraku, kjer Kurdistan že tako uživa visoko stopnjo avtonomije, zaslutili zgodovinsko priložnost za dosego tega cilja. Njihov uspeh je v zelo nepredvidljivih in kompleksnih iraških, sosedskih, regionalnih in globalnih odnosih v realpolitični igri težko napovedati.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Slovenska vojska, YouTube

VIDEO: Urjenje kurskih vojakov s strani nemških vojakov

Povezani članki