Slovenska vojska in Policija s helikopterji na pomoč Srbiji in BiH

by Urednik

HRVAŠKA V BIH ŽE POSLALA DVA HELIKOPTERJA IN 250 VOJAKOV

Srbijo in Bosno in Hercegovino je v zadnjih dneh prizadel ciklon Tamara, ki je povzročil visoke poplave in izredne razmere. Nekatere bližnje države so se že odzvale s pomočjo v obliki reševalnih ekip, med njimi tudi Slovenija in Hrvaška.

Ena helikopterska posadka Slovenske vojske z Bell-412 iz 15. polka vojaškega letalstva SV (151. helikopterska eskadrilja) je že priskočila na pomoč Srbiji, kakor tudi pripadniki Civilne zaščite, medtem ko je druga za pomoč v BiH še čakala na potrditev zahteve v okviru mehanizma civilne zaščite Evropske unije. V BiH bo po odločitvi slovenske vlade poleg helikopterja Slovenske vojske poslan tudi helikopter slovenske Policije.

Vlada Republike Slovenije je danes, 16. maja, na dopisni seji odločila, da bomo Republiki Srbiji na podlagi prošnje za pomoč ob poplavah poslali dve muljni črpalki ter 19 pripadnikov Civilne zaščite, Bosni in Hercegovini pa dve enoti s čolni za reševanje iz vode skupaj z 12 pripadniki Civilne zaščite, helikopter Slovenske vojske s posadko in helikopter Policije z dvema posadkama.(vir: MORS)

Bosandki mediji so dopoldne poročali, da naj bi bil v Sloveniji en helikopter Bell-412 in dva čolna že pripravljena za pomoč v Bosni in Hercegovini, prošnja s strani slednje pa naj bi v četrtek (15. maja 2014) prišla prepozno, da bi že lahko pomagali na poplavljenih območjih v BiH.

“Včeraj ob 12:00 smo ponudili pomoč Bosni in Hercegovini, vendar je zahteva prispela šele včeraj ob 22:00. Ne vem, zakaj je trajalo tako dolgo. Dobili smo obvestilo, da sta dva čolna in helikopter s posadkami pripravljena in čakata v Ljubljani,”je za Klix.ba izjavil David Brozina, namestnik veleposlanika Republike Slovenije v Bosni in Hercegovini.

.

Hrvaška na pomoč s helikopterji in inženirskimi enotami

Hrvaška je v Bosno in Hercegovino že poslala 2 transportna helikopterja Mil Mi-8 za zaščito in reševanje iz 93. letalske baze Zadar skupaj s 15-imi člani posadke. 250 pripadnikov oboroženih sil s potrebnim številom inženirske opreme in vozili ter čolni za pomoč za obrambo pred poplavami pa je Hrvaška vojska poslala na območju Požeško-slavonske in Brodsko-posavske župnije.

Pripravil: A. Knific, vir: Tuzlanski, Klix, MORH, foto: Slovenska vojska, Military photos

Povezani članki