Slovenska vojska vadila z raketnim sistemom igla

by Urednik

SLOVENSKI VOJAKI IZ RODU ZRAČNE OBRAMBE NA VAJI V MAKEDONIJI

V drugi polovici septembra sta enoti zračne obrambe Slovenske in Makedonske vojske v okviru vaje “Challenge 2013” izvedli taktično vajo z bojnim streljanjem na cilje v zračnem prostoru (osvetljevalne minometne mine). Vojaki so streljali z raketnim sistemom igla, ki ga uporabljata obe vojski.

V zadnjih nekaj letih se je razvilo bogato sodelovanje med slovenskim in makedonskim rodom zračne obrambe (ZO): slovenski inštruktorji so usposabljali makedonske kandidate za strelce na lahkem prenosnem raketnem sistemu (LPRS) igla, Slovenska vojska je za nekatera bojna streljanja uporabila makedonsko vadišče Krivolak, poleg tega je na tem vadišču zadnjih šest let potekala skupna vojaška vaja enot zračne obrambe “Challenge”.

Makedonsko vadišče Krivolak uporablja okrog 17 tujih oboroženih sil, ker je zaradi svoje velikosti primerno za bojna streljanja z oborožitvenimi sistemi večjih kalibrov in dometa, kar makedonska stran ne izkoristi zgolj za dodaten zaslužek, ampak tudi skupna usposabljanja z gostujočimi oboroženimi silami.

Vajo si je v družbi visokih gostov (tudi tujih) ogledal makedonski obrambni minister Talat Xhaferi. V fotogaleriji so vam na voljo utrinki z omenjenega dogodka, s klikom na povezavo boste preusmerjeni na prispevek z video vsebino makedonskega novičarskega portala, prilagamo pa še video Slovenske vojske z vaje “Challenge 2011”.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Ministrstvo za obrambo Republike Makedonije

VIDEO in GALERIJA: Streljanje z raketnim sistemom igla v Makedoniji 

Povezani članki