Slovenski PC-9 z izvidniškim obesnikom S.C.A.R. na vaji Adriatic Strike 2015

by Urednik

SLOVENSKA LETALA PILATUS PC-9M HUDOURNIK DOBILA NOVO OPREMO ZA IZVIDOVANJE

Avstrijski proizvajalec visokotehnološke izvidniške opreme Airborne Technologies je opremil slovensko šolsko/bojno letalo PiIatus PC-9M hudournik z izvidniškim obesnikom SCAR (Self Contained Aerial Reconnaissance Pod) za  uporabo na mednarodni vojaški vaji Adriatic Strike 2015, ki bo potekala med 1. in 6. junijem 2015 na širšem območju Republike Slovenije, je v torek 10. marca 2015 sporočil avstrijski proizvajalec na svoji spletni strani.

Izvidniški obesnik SCAR je pritrjen na podkrilnem nosilcu PC-9M, v njem pa je nameščena kamera L3 Wescam MX10 in  pa naprava za podatkovno povezavo s talno sprejemno postajo. PC-9M Slovenske vojske bo tako postal tudi izvidniška platforma in tako zdajšnji uporabnostni – šolsko letalo za osnovno in napredno letalsko ter bojno šolanje in lahko letalo za podporo postal tudi izvidnik.

V Slovenski vojski so nam pojasnili, da jim je uporabo izvidniškega obesnika SCAR omogočil avstrijski proizvajalec le za čas vaje Adriatic Strike 2015 (jih niso kupili).

Avstrijski proizvajalec je obesnik z letalskimi izvidniškimi napravami predstavil na lanskoletnem letalskem sejmu v Singapurju. Gre za popolnoma (energetsko) neodvisno napravo, ki omogoča brezžično povezavo. Energijo mu zagotavlja notranja baterija, ki zagotavlja več kot 10 urno uporabo, baterija pa je preprosto zamenljiva. Podatki, pridobljeni od vgrajenih senzorjev gredo z obesnika do talne postaje brezžično.

Pomembno je tudi, da vgradnja – pritrditev obesnika – ne zahteva modifikacij na letalniku (lahko je tako helikopter, kot letalo ali brezpilotni letalnik), pritrditi pa jo je moč na vse letalske in helikopterske nosilce, izdelane po standardu zveze Nato. Izvidniški obesnik SCAR je aerodinamično oblikovan in iz lahke kompozitne (armirana ogljikova vlakna) konstrukcije . Vanj je vgrajena elektrooptična/infrardeča opazovalna naprava s kardanskim mehanizmom (običajno z dvema kardanskima zgloboma in kardansko osjo, ki držijo instrumente, kot je na primer opazovalna naprava v ravnini kljub gibanju letela v več ravninah), naprave za podatkovno povezavo navzdol (talna postaja) in navzgor (satelit ali druga leteča platforma) ter elektronska izvidniška/prisluškovalna oprema.

Izvidniški obesnik SCAR je dveh velikosti – odvisno pač od velikosti EO/IR senzorjev (10 in 15 palčni). Pilatus PC-9M uporablja obesnik SCAR 10, kar pomeni velikost senzorjev 10 palcev.

Vojaška vaja Adriatic Strike 2015

Vaja Adriatic Strike 2015 bo potekala med 1. in 6. junijem 2015 na širšem območju Republike Slovenije. Na mednarodni vojaški vaji bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Poleg pripadnikov in pripadnic Slovenske vojske se jo bodo udeležili tudi pripadniki oboroženih sil držav Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Hrvaške, Litve, Madžarske, Nemčije, Nizozemske, Romunije, Slovaške, Velike Britanije in Združenih držav Amerike. Udeleženci vaje so že opravili glavno načrtovalno konferenco in se seznanili z organizacijo in konceptom vaje ter po sektorjih nadaljevali načrtovanje vaje Adriatic Strike 2015, ki bo predvidoma potekala na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, na območju Raduhe, na širšem območju občine Sevnica, Gotenice pri Kočevju in na letališču Murska Sobota, kjer bodo letala samo simulirala letalsko podporo. Zaradi zagotovitve varne izvedbe vaje ter varnega in neprekinjenega zračnega prometa bodo v tem času začasne zapore zračnega prostora nad območji izvajanja vaje.

Pripravil: B. Knific, foto: Airborne Technologies

Povezani članki