Srbija nima denarja za nakup novih sistemov za Srbsko vojsko

by Urednik

SRBSKA VOJSKA ŠE NEKAJ LET BREZ NOVIH LOVCEV MIG-29 IN RADARJEV

Srbska vojska bo v letu 2015 upravljala s proračunom v višini 55 milijard dinarjev (452 milijonov evrov, 555 milijonov USD), kar je 5 milijard dinarjev manj kot letos. Od tega bo le 3 milijarde dinarjev (30 milijonov USD) namenjeno za novo orožje in opremo, kar bo dovolj le za manjše nakupe, piše InSerbia News.

Srbski proračun tako ponovno ne predvideva nakupa novih radarjev, bojnih letala, protiletalskih obrambnih sistemov in drugih sodobnih sistemov. Če bo  predlog vlade sprejet v srbskem parlamentu, pa bodo srbske oborožene sile imele v letu 2015 na razpolago še dodatnih 1,2 milijarde dinarjev (9,8 milijona eur, 12,1 milijona USD) nerazporejenih presežkov iz prejšnjih let.

Srbska vojska v letu 2015 načrtuje s proračunskim denarjem izgradnjo novega hangarja na vojaškem letališču v Batajnica, vrednega okoli 2 milijona USD dinarjev, pa tudi gradnjo plinovoda do Tehničnega inštituta Čačak, kar bo stalo okoli 1 milijonov USD. Srbsko vojaško vodstvo je sicer lansko leto napovedalo nakup novih ruskih lovcev MiG-29, vendar je kot vse kaže za nekaj let prestavilo to investicijo. V okviru proračuna za leto 2015 pa so rezervirana sredstva za projekt modernizacije letal SOKO G-4 v G-4MD v višini 195.000 evrov za to leto, enako vsoto pa bodo namenili tudi v letih 2016 in 2017.

Poveljnik zračnih sil Ranko Živak je dejal, da so modernizacija galebov in druge odločitve odvisne od ravni znanstveno- tehnološkega znanja in finančnih zmožnosti države. “Potrebujemo pomoč ustreznega tujega partnerja pri projektu modernizacije letal G-4 super galeb,” je dejal Živak. “Naročila modernih bojnih sistemov, kot so večnamenska bojna letala ali radarji so pogojena s proračunom. Trenutno stanje in denarne težave ovirajo modernizacijo, vendar upam, da to ne bo preprečilo nakupa nove bojne opreme v naslednjih nekaj letih.”

Ena od glavnih postavk v srbskem obrambnem proračunu za 2015 so sredstva za odnose z javnostmi, za katerega je namenjeno približno 1 milijon evrov. Srbske letalske sile in zračna obramba (po novem: “RViPVO” – Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana, prej:  “ViPVO” – Vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovna odbrana) bodo prejele 9,8 milijonov evrov, srbske “modre čelade”, ki delujejo na misijah po svetu pa približno 8,3 milijone USD.

 Vojaški proračun v višini 555 milijonov USD postavlja Srbijo med evropskimi državami na rep seznama z najnižjimi vojaškimi izdatki. Znesek namenjene za oborožene sileje bila več let pod 2,4 odstotka državnega BDP, ki ga je vlada Srbije priporočila v letu 2008. Glede na odstotek BDP-ja , ki ga Srbija namenja za svojo vojsko, se lahko primerja z Bolgarijo, ki bo imela obrambni proračun približno 1,5 odstotka BDP, kot tudi s Hrvaško (830 milijonov USD), ki pa ima dvakrat manj vojakov kot jih je v Srbski vojski. Za Srbijo so glede na odstotek BDP-ja namenjenega  za vojsko Albanija, Črna gora, Makedonija ter Bosna in Hercegovina, kjer pa imajo v vojskah zaposlenih velik manj pripadnikov. Kljub prizadevanjem srbskega vojaškega vodstva, pa so proračuni Slovenije (730 milijonov USD), Grčije, Avstrije in celo Romunije glede na BDP nedosegljivi še za nekaj let.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Vojaška moč Srbske vojske 2014

Jugoslovenska narodna armija 1945 – 1959

Jugoslovanska ljudska armada 1945-1959

avtor: Bojan Dimitrijević

jezik: srbski – latinica

V tej knjigi je skušal avtor zbrati obstoječa spoznanja o zgodovini JLA med 1945 in 1960 ter jih dopolniti z novimi raziskavami v Vojnem arhivu v Beogradu na osnovi dostopnega (delno pa tudi nedostopnega) gradiva o JLA. Kar pa je potrebno posebej poudariti za razumevanje te študije, je vpliv dokumentarnega gradiva na njen potek. Slednje je za prvo desetletje po drugi svetovno vojni zelo skopo, prav tako je tudi skromen del, ki govori o obdobju ameriške vojaške pomoči.

Redna cena: 29,00 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Jugoslovanska ljudska armada

Zbirka: Slovenska vojaška zgodovina II.

Avtor: mag. Zvezdan Marković

Avtor v knjigi Jugoslovanska ljudska armada predstavlja razvoj JLA, ki so jo obdali z mitom četrte ali pete najmočnejše armade v Evropi, ki pa to ni bila, kot nam v knjigi pojasni Zvezdan Marković. Lotil se je njene »drobovine« – njenega ustroja ter organizacijskega dela, raziskal pa je tudi dogajanja skozi desetletja njenega razvoja, ki so vodili do njenega razpada leta 1991, ko je v SFRJ ostala praktično edina zagovornica jugoslovanstva, kajti »ukinitev« tega je pomenila tudi njeno ukinitev… .

Redna cena: 27,90 eur, poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikel le 1,00 eur

Povezani članki