Srbija obnavlja obrat za proizvodnjo eksploziva “Prva Iskra – Namenska”

by Urednik

OBRAT UNIČEN V NATOVIH BOMBARDIRANJIH LETA 1999

Srbija je popolnoma obnovila in celo nekoliko izboljšala zmogljivosti proizvajalca najrazličnejših eksplozivov “Prva Iskra – Namenska” v Bariću,  je sporočilo srbsko ministrstvo za obrambo na svoji spletni strani. Odprtja novega obrata T-4 za predelavo delaboriranih eksplozivov se je udeležil tudi srbski obrambni minister Aleksandar Vulin.

V nagovoru je Vulin povedal, da ta obnova veliko pomeni srbski obrambni industriji, saj je “Prva Iskra – Namenska” pomemben sestavni del obrambnega industrijskega kompleksa, ki zagotavlja samooskrbo s proizvodnjo komponent, ki jih uporabljajo tovarno orožja in streliva “Krušik” v Valjevu , tovarna streliva “Sloboda Company – Serbia”, pa tudi srbske oborožene sile (Vojska Srbije). Po besedah ​​Vulina je podjetje zdaj sposobno konkurirati kateremu koli podobnemu podjetju v Evropi in širše.

Ko je govoril o pomenu nove tovarne, je direktor “Prve Iskre – Namenske” Stanoje Biočanin poudaril, da bo obrat T-4 s TNT predelal delaborirane eksplozive na osnovi sestave heksogena in oktogena. ” Kot je poudaril, je njihov cilj razbremeniti druge obrate, ki delajo z več topili, in s tem povečati varnost in zmogljivost ter razširiti tovrstno ponudbo izdelkov, s čimer se bodo povečale tudi izvozne zmogljivosti podjetja. Biočanin je še  poudaril, da bo predelanih približno 1500 kilogramov razgrajenih eksplozivov dnevno od tega približno 500 kilogramov eksplozivov na osnovi heksogena, dodatnih 500 kilogramov pa eksplozivov na osnovi TNT.

“Prva Iskra – Namenska” ima poleg izdelave najrazličnejših eksplozivov – oktogena, heksogena, pentrita, TNT in sestavkov na osnovi teh eksplozivov – lastno tehnologijo za proizvodnjo industrijskih eksplozivov (ojačevalcev in ANFO eksplozivov), tehnologijo za proizvodnjo farmacevtskih surovin (PETN 1 + 5, izosorbid dinitrat, izosorbid-5-mononitrat) in tehnologijo za nevtralizacijo eksplozivov iz opuščenih zalog.

Pripravil: Igor Božinovski, foto: MOD Srbije

Povezani članki