Srbija: Slovo od legendarnega lovca MiG-21

by Urednik

SRBSKE LETALSKE SILE UPOKOJILE ŠE ZADNJA LETALA MIG-21

Srbija se je po skoraj šestih desetletjih uporabe odločila za upokojitev lovcev MiG-21 in v ta namen pripravila slovesnost na vojaškem letališču “Polkovnik pilot Milenko Pavlović” v Batajnici.

Podpredsednik vlade Republike Srbije in obrambni minister dr. Nebojša Stefanović ter poveljnik Letalskih sil in zračne obrambe Vojske Srbije generalpodpolkovnik Duško Žarković sta se na vojaškem letališču “Polkovnik pilot Milenko Pavlović” udeležila dogodka “Sledi v neskončnosti”, s katerim so simbolično sklenili življenjsko pot legendarnem lovcu MiG-21 – zdaj v floti Vojnega letalstva Republike Srbije, prej v floti nekdanje skupne države Jugoslavije.

Polnih 58 let so piloti varovali nebo ob pomoči teh legendarnih letal, ki so jih v obdobju od leta 1962 do 1986 od takratne Sovjetske zveze kupili skupaj kar 261. Gre za nadzvočno reaktivno letalo druge generacije, imetnika več letalskih rekordov, ki je bilo izdelano v največjem številu enot v zgodovini letalstva – skupaj 11.496 v 32 različicah. Kar šest desetletij so ga uporabljali na štirih celinah v letalskih silah več kot 60 držav in številne med njimi ga uporablja še danes, ena zadnjih uporabnic je tudi sosednja Hrvaška.

Slovenija se je po osamosvojitvi iz nerazumljivega vzroka odpovedala nasledstvu tega sklopa oborožitve in vojaške opreme nekdanje skupne države in tako tudi sorazmernemu deležu teh letal, je pa v letu 1991 prešlo veliko slovenskih pilotovo teh letal v takratno Teritorialno obrambo Slovenije. Med njimi so bili kasnejši načelnik GŠ SV Iztok Podbregar, vodja kabineta načelnika GŠ SV brigadir Jožef Žunkovič, prvi prebegli pilot iz JLA Brenčič, pa Blaž Pavlin – eden najboljših pilotov v Slovenski vojski, nekaj pa jih je vstopilo v TO tudi po osamosvojitveni vojni in so nadaljevali kariero v letalstvu Slovenske vojske.

Podpolkovnik Dejan Beda, pomočnik poveljnika operacij 204. letalske brigade, ki je dolga leta preživel v pilotski kabini MiG-21, je spomnil, da je zgodba o “enaindvajsetkah” neločljivo povezana z letališčem Batajnica, ker je vsak primerek, ki kdaj prispel jugoslovansko vojaško letalstvo vzletel in pristal na tej vzletno-pristajalni stezi.

Prva enota letalstva SFR Jugoslavije, oborožena z 41 MiG-21 F-13, je bil 204. lovski polk v Batajnici. Konec leta 1964 je imel 204. lovski polk s temi letali oborožene tri eskadrilje. Zanimivo je, da v prvih štirih letih uporabe tega letala v Jugoslovanskem vojnem letalstvu ni bilo dvoseda, so pa bili piloti usposobljeni in vzdrževani na ameriških letalih TV-2 (Lockheed T-33). Lovci MiG-21 so bili v Vojnem letalstvu Jugoslavije nameščeni na Batajnici pri Beogradu, v Bihaću v BiH in v bazi Slatina pri Prištini.

Veteran MiG-21 je sicer končal kariero in gre v zgodovino, ne pa v pokoj. Ta veteran je zares pustil neizbrisen pečat na nebu nekdanje skupne države. Legendarno letalo MiG-21 so simbolično pozdravili s tradicionalnim vodnim slavolokom.

Več o slovenskih pilotih lovca MiG-21 si lahko preberete v članku Vražji fantje v letečih strojih v Reviji Obramba.

Pripravila: Igor Božinovski in B. Knific, foto: MOD Srbije

Povezani članki