Srbsko vojno letalstvo in zračna obramba postala novi operater C295

by Urednik

SRBIJA NAROČILA ZAMENJAVO ZA TRANSPORTO LETALO AN-26

Srbsko obrambno ministrstvo je naročilo dve srednji dvomotorni turbopropelerski transportni letali Airbus C295. Tako se je srbsko vojno letalstvo pridružilo uporabnikom  družine transportnih letal C295 in postalo 36. operater na svetu.

Pogodba je bila pred dnevi podpisana v Madridu v navzočnosti visokih članov vlad Republike Srbije in Španije. To pogodbo bo spremljal sporazum o medvladnem nadzoru med obema ministrstvoma za obrambo, katerega namen je preučiti razvoj prihodnjih obrambnih programov med obema državama.

Airbus je zavezan ohranjanju in spodbujanju tesnega sodelovanja z Republiko Srbijo, ki že uporablja vojaške rešitve Airbusa – helikopterje H145 (in navsezadnje tudi SA341/342 gazela, ki izvirajo iz nekdanje licenčne proizvodnje v tovarni Soko Mostar, za katere imajo sklenjen sporazum o vzdrževanju).

Dve C295 letali v transportni konfiguraciji bosta opremljeni s sodobnim paketom letalske elektronike Collins Aerospace Pro Line Fusion in bosta prispevali k izboljšanju transportnih zmogljivosti vojnega letalstva Republike Srbije. Dobave naj bi se začela konec leta 2023.

S tem naročilom se je za Airbus C295 odločilo skupaj  33 držav (bilo pa bi jih 34, če Slovenija ne bi odpovedala naročila tega letala). S skupno 281 naročili po vsem svetu in več kot pol milijona ur naleta je to letalo nesporno eno vodilno v svojem segmentu.

Srbske letalske sile (Ratno zrakoplovstvo in protivvazduhoplovna odbrana) imajo trenutno v svoji floti za potrebe transportiranja 1 rusko letalo An-26, ki ga bosta nadomestili 2 letali C295.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus

Povezani članki