Stavka ameriških mornariških pilotov letal T-45 goshawk

by Urednik

MORNARIŠKI PILOTI Z BOJKOTOM DOSEGLI PRIZEMLJITEV NEVARNIH LETAL

Zaradi vrste težav s sistemi za dovajanje kisika v kokpit in večkratne skorajšnje zadušitve med letenjem so se ameriški mornariški piloti trenažnih letal T-45C goshawk (izvirajo iz britanskih BAE hawkov) odločili, da ne bodo leteli s temi letali, vse dokler Ameriška mornarica ne odpravi težav.

Za stavko se je konec marca 2017 odločilo 100 pilotov Ameriške mornarice (US Navy), ki letijo s šolskimi letali McDonnell Douglas (zdaj Boeing) T-45C goshawk (kragulj). Odločitev je padla po številnih zapletih s sistemi za dovajanje kisika v kokpit, zaradi česar naj bi bili nekateri piloti celo blizu zadušitve. Prav bojkot mornariških inštruktorjev letenja (in njihovih učencev) je privedla do tega, da so letala T-45C goshawk začasno prizemljili.

Iz Ameriške mornarice so nekaj dni za tem javnost obvestili, da že pregledujejo sistem za dovajanje kisika pri letalih T-45C goshawk in da bodo skušali čim prej najti okvare ter jih popraviti. Ob tem so še zapisali, da bi lahko bili v za življenja nevarne težave z dovajanjem kisika v pilotsko kabino posledica “več med seboj povezanih morebitnih vzročnih dejavnikov.”

Ameriška mornarica ima v svoji floti 218 palubnih trenažnih letal T-45C goshawk (najsodobnejša različica s “steklenim” kokpitom, inertno navigacijo in drugimi izboljšavami). Na njih začenjajo leteti vsi mornariški piloti pripravniki, ki želijo vzletat in pristajati na letalonosilkah. Ameriška mornarica ima trenažna palubna letala nameščena v mornariških letalskih bazah Meridian v Misisipiju in Kingsvillu v Teksasu.

Pripravil: A. Knific, foto: US Navy

Povezani članki