Štirje indijski bojni helikopterji Mi-24 za Afganistan

by Urednik

INDIJA DONIRA HELIKOPTERJE MI-24 V PRIČAKOVANJU APACHOV

Indija bo Afganistanu donirala štiri bojne helikopterje Mi-24, kar je prvič, da Indija to državo oskrbuje z ubojnim orožjem. Ta korak je sledil po tem, ko je Rusija ta teden zanj dala soglasje.

Do sedaj je namreč New Delhi vlado v Kabulu oskrboval le z vadbenimi in neubojnimi sistemi ter opremo zaradi skrbi, da oskrba z ubojnimi sredstvi ne bi spodbudila skrajnežev k terorističnim aktivnostim ob vseh napetostih s sosednjim Pakistanom.

Pakistanski islamski militanti so tako leta 2006 izvedli bombni napad na vlak, potem pa še nekaj napadov v letu 2008, vse v Mumbaiju. Reakcija Pentagona ob tem je povzročila kar nekaj zmede, saj je slednji prevzel vlogo regionalnega uravnoteženja, obenem pa je Indijo pozival k večjemu sodelovanju v celotni regiji, pri čemer pa naj bi upoštevala zaskrbljenost in občutljivost sosednjega Pakistana.

Indijska vojska ima v svoji oborožitvi 20 bojnih helikopterjev Mi-25 in Mi-35 (izvozni različici helikopterja Mi-24), ki jih namerava v prihodnjih letih nadomestiti z ameriškimi jurišnimi helikopterji AH-64 apache. Indija je konec septembra 2015 podpisala pogodbo z ameriškim Boeingom za nakup 22 jurišnih helikopterjev AH-64E apache in 15 transportnih helikopterjev CH-47F chinook

Afganistanska vojska, ki je v letu 2009 dobila šest čeških helikopterjev Mi-24, ima trenutno v uporabi 7 helikopterjev Mi-24/Mi-35.

Pripravil: B. Knific, foto: Military Forum

SORODNE NOVICE:

Indija naročila 22 helikopterjev AH-64E apache in 15 CH-47F chinook

Indija je z ameriškim proizvajalcem Boeing po nekaj letih pogajanj konec septembra 2015 podpisala pogodbo za nakup 22 jurišnih helikopterjev AH-64E apache in 15 transportnih helikopterjev CH-47F chinook.

Bo Indija donirala Afganistanu 4 bojne helikopterje Mi-24?

Indijske oblasti razmišljajo, da bi Afganistanski vojski podarile 4 bojno-transportne helikopterje Mi-25 (Mi-24 hind-D), s katerimi bi se lažje soočili z izrednimi razmerami v državi (boj s talibani).

Povezani članki