Strmoglavil helikopter Sirske vojske, sirski uporniki zajeli 4 člane posadke

by Urednik

PO ZASILNEM PRISTANKU NA SOVRAŽNEM OZEMLJU UJELI 4 SIRSKE VOJAKE

V nedeljo 22. marca 2015 je strmoglavil helikopter Mil Mi-8/17 Sirskih letalskih sil na območju Jabal al-Zawiya v provinci Idlib na severozahodu Sirije, na območju pod nadzorom opozicijskih borcev, vključno s tistimi iz Fronte Al Nusra (povezana z al Kaido), poroča Sirski observatorij za človekove pravice (SOHR). Sirski uporniki so pri tem zajeli 4 člane posadke oz. vojake, medtem ko jih je 5 umrlo.

Helikopter Mi-8/17 Sirske vojske je bil prisiljen da izvede “pristanek v sili, zaradi tehnične napake” v bližini severozahodnega mesta Maarat al Numan, je poročala sirska televizija. Ob tem so dodali, da je iskanje posadke v teku.

Na spletu so se še isti dan pojavile fotografije in videoposnetki strmoglavljenega modrega sirskega helikopterja Mil Mi-8/17, ki poškodovan leži na boku na skalnatem terenu.

Sirska vlada je pogosto obtožena, da  iz helikopterjev spuščajo na nasprotnike na stotine “sodov bomb”, kar je v nasprotju z resolucijo Varnostnega sveta ZN. V intervjuju za BBC v februarju 2015 je sirski predsednik Bašar al Asad je zanikal, da njegove sile uporabljajo sode bombe.

“Sod bomba” (barrel bomb) je vrsta improvizirane eksplozivne naprave (IED), ki je včasih opisana tudi kot “leteči IED”. Običajno je sod bomba narejen iz soda, ki ga napolnijo z visoko eksplozivnimi sredstvi, skupaj s šrapneli, nafto ali kemikalije, nato pa ga odvržejo iz helikopterja ali letala.

Pripravil: A. Knific, foto: Miliitary Photos

VIDEO: Strmoglavljenje sirskega helikopterja Mi-8/17

Povezani članki