Strmoglavila dva turška izvidniška lovca RF-4E, štirje piloti umrli

by Urednik

V TURČIJI RAZPRAVA O NADALJNJI UPORABI STARIH LOVCEV F-4

V turški provinci Malatya sta v torek 24. februarja 2015 med nočnim trenažnim poletom strmoglavili dve izvidniški letali McDonnell Douglas RF-4E (R je oznaka za izvidniško verzijo lovca F-4 phantom II), v nesreči pa so umrli vsi štirje piloti. Turške letalske sile ne vedo kaj je bil vzrok za strmoglavljenje, domneva pa se, da sta letali verjetno trčili med seboj oz. strmoglavili zaradi neugodnih vremenskih razmer.

Kontrolorji letenja so stik z izvidniškima letaloma RF-4E phantom izgubili približno uro po tem, ko sta v torek zvečer vzleteli iz letalske baze Malatya v osrednji Turčiji. Turška vojska je takoj sprožila iskalno-reševalno akcijo v bližini mesta Akçadağ, kjer so nato okoli 20:45 odkrili razbitine obeh lovcev in trupla vseh štirih pilotov. Turško mesto Akçadağ leži več kot 150 kilometrov severno od sirske meje, zato je Turčija že izključila morebitno tujo (sirsko) vpletenost v strmoglavljenje letal, ki sta bila na načrtovanem nočnem trenažnem poletu.

Zaradi že štirih izgubljenih letal F-4 phantom v zadnjih štirih letih, se je v Turčiji že začela razprava o (ne)varnem letenju s temi starimi letali.

Erdoğan Karakuş, upokojeni general Turških zračnih sil, je za medije povedal, da so letala turška F-4 na splošno v dobrem stanju, kot tudi da manj uporabljajo izvidniške različice letal RF-4, kot ostale F-4, ki pa so že opremljeni s sodobnejšimi sistemi. V odgovoru na vprašanje, zakaj je prišlo do štirih nesreč lovcev RF-4E v zadnjih štirih letih in če obstaja kakšna povezava med starostjo letal ter pogostnost nesreč, je Karakuş dejal: “Ne to nima nič s starostjo, to ima opraviti z zmogljivostmi letal RF-4E.”

Razložil je, da turška izvidniška letala RF-4E nimajo radarja, leteti pa morajo v tesni formaciji – tudi ponoči. Ob tem pa so njihove zmogljivosti bistveno slabše kot pri lovcih F-16-ih in posodobljenih letalih F-4.

Turčija ima druge največje oborožene sile od vseh članic Nata, njihova vojaška letala pa v zadnjih letih igrajo zelo aktivno vlogo med patruljiranjem ob meji z Irakom in Sirijo. Prav sirska protiletalska obramba je leta 2012 sestrelila turškega izvidniškega lovca RF-4E na obmejnem območju nad Sredozemljem. Turške letalske sile imajo v svoji floti poleg skoraj 240-ih lovcev Locheed Martin F-16 še 49 lovcev McDonnell Douglas F-4 phantom II v posodobljeni različici F-4E terminator 2020 in še 13 izvidniških variant RF-4E, ki so jih del kupili od ZDA (8) v poznih 1970-ih, del pa od Nemčije (32) leta 1995.

V zgodovini Turških letalskih sil je strmoglavilo že več letal RF-4E :

– 30 septembra 2014 v provinci Sivas;

-22. junija 2014 v Sredozemlju;

– 3. oktobra 2011 v Konyi;

– 5. novembra 1996 v vzhodni provinci Batman;

– 20. oktobra 1995 v zahodni Turčiji.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki