Švedska (pogojno) zainteresirana za nakup trenažnih letal T-X

by Urednik

…ČE PROJEKT T-X ZMAGA NA NATEČAJU AMERIŠKIH LETALSKIH SIL

Švedske letalske sile bi se lahko odločile za nakup trenažnih letal Boeing / Saab T-X, vendar le v primeru, če bo letalnik zmagal na ameriškem natečaju za novo nadzvočno trenažno letalo Ameriških letalskih sil (USAF).

V primeru, da novo šolsko vojaško letalo T-X (razvojna oznaka), ki sta ga skupaj razvila ameriški Boeing in švedski Saab, ne zmaga na ameriškem natečaju, pa bi se Švedska raje odločila za nakup cenejših turbopropelerskih letal, je pred dnevi sporočil predstavnik Švedskih letalskih sil.

Švedska ima trenutno v svoji floti 50 trenažnih letal Saab 105, ki jih uporabljajo od poznih 1960-ih. Ta letala se starajo in so vedno dražja za vzdrževanje, je dejal polkovnik Magnus Liljegren, vodja oddelka letalstva v švedskih oboroženih silah.

Švedske letalske sile so sicer predvidele postopno upokojitev trenažerjev Saab 105 do leta 2020. Vendar pa se je vlada je odločila za podaljšanje uporabe vse do leta 2025 – kar pomeni, da so najverjetneje upoštevali opcijo nakupa letala T-X, ki sta ga skupaj ameriški Boeing in švedski Saab.

Pripravil: A. Knific, foto: Boeing, Saab

 

Povezani članki