Švedska vojska končala iskanje neznane podmornice

by Urednik

ŠVEDSKI “LOV NA RDEČI OKTOBER” NEUSPEŠEN

Švedska mornarica je po tednu dni v petek 24. oktobra 2014 prenehala iskalno akcijo neznane tuje podmornice v švedskih teritorialnih vodah v bližini Stockholma, odločitve pa zaenkrat še niso pojasnili. Vsekakor pa novica preseneča, saj je Švedska vojska le dva dni pred tem napovedala vstop v “novo fazo” iskalne operacije, ki se bo nadaljevala tako dolgo, kot bo potrebno. Ob tem so prvič sporočili, da bi proti neznani podmornici lahko uporabili tudi orožje.

V petek 24. oktobra 2014 zjutraj pa je predstavnik Švedske mornarice na lokalni televiziji dal izjavo: “Ob 8. uri po lokalnem času (06:00 GMT) se je končala velika pomorska iskalna operacija, ki se je začela na območju stockholmskega arhipelaga prejšnji petek.” Razloga za opustitev iskanja neznane tuje podmornice v švedskih vodah niso navedli. Vse od petka 17. oktobra 2014, ko je Švedska vojska prejela prva obvestila očividcev o neznani tuji podmornici približno 50 km stran od glavnega mesta Stockholm, so na dan prihajale nove informacije in tudi fotografije neznanega plovila. Ob tem so namigovali, da naj bi šlo za poškodovan rusko podmornico, prestregli so celo pogovore v ruskem jeziku, obstajala pa je tudi možnost, da podmornica pripada Nizozemski mornarici. Kot vse kaže bodo ugibanja še nekaj časa prisotna, javnost pa resnice še dolgo ne bo izvedela.

Pripravil: A. Knific, foto: ABC News

SORODNE NOVICE:

Švedski lov na “Rdeči oktober” se nadaljuje

Švedska vojska še naprej mrzlično išče tuje neznano plovilo oz. podmornico, ki jo je od petka 17. oktobra 2014 v stockholmskem arhipelagu opazilo že več civilistov.

So na Švedskem opazili rusko ali nizozemsko podmornico?

Švedska vojska že vse od petka 17. oktobra 2014 v vodah v bližini glavnega mesta Stockholm išče tujo podmornico, katere prisotnost so opazili civilisti in jo tudi fotografirali.

Povezani članki