Švicarska zračno-reševalna služba naroča 9 helikopterjev H145

by Urednik

HELIKOPTERJI H145 S PETKRAKIMI ROTORJI ZA REŠEVALNO SLUŽBO

Švicarska letalska reševalna služba Rega je naročila devet helikopterjev Airbus H145 s petimi kraki glavnega rotorja za zamenjavo njegovih trenutnih štirikrakih različic. Regini novi helikopterji H145 bodo opremljeni z najsodobnejšim navigacijskim sistemom, ki bo izboljšal zmogljivosti in varnost delovanja.

»Zelo smo hvaležni, da smo s tem naročilom za naš petkraki H145 odprli še eno poglavje v odnosu med našima organizacijama,« pravi Bruno Even, izvršni direktor Airbus Helicopters.

»Vedno iščemo načine za razvoj naših helikopterjev, pri čemer upoštevamo povratne informacije tistih, ki jih upravljajo vsak dan. H145 se je od začetka uporabe leta 2018 v celoti izkazal v našem delovanju,« pravi Ernst Kohler, izvršni direktor Rega.

»Veselimo se uporabe izboljšane različice H145 v naših bazah HEMS v Švici. Helikopterji nam bodo omogočili, da še izboljšujemo zmogljivosti naših misij in varnost naših operacij.«

Novi integrirani navigacijski sistem bo uporabljal nove zmogljivosti Garminovega sistema za upravljanje letov GTN750 Xi. Vključeval bo sistem z več senzorji, ki zagotavlja zelo natančne in zanesljive navigacijske zmogljivosti. Tudi v primeru izgube signala GPS bo helikopter varno navigiral s Thalesovim inercialnim navigacijskim sistemom. Ta rešitev bo dodatno povečala zmogljivost navigacije v razmerah z nizkimi IFR in omogočila, da je helikopter certificiran po postopku RNP-AR 0.1, ki je najbolj natančen navigacijski postopek v helikopterskem okolju. Konfiguracija nove različice H145 vključuje tudi novo dvigalo/vitlo podjetja Vincorion, ki je certificirano za petkraki H145.

Rega upravlja s 13 postajami HEMS v Švici. Leta 2021 so helikopterske posadke izvedle 14.330 misij, vključno s prevozom 471 bolnikov s COVID. Trenutna flota Rega vključuje sedem H145 in enega H125, ki ga uporabljajo za usposabljanje pilotov. Nova različica najbolje prodajanega Airbusovega lahkega dvomotornega helikopterja H145 dodaja nov, inovativen petkraki glavni rotor, kar povečuje uporabno obremenitev helikopterja za 150 kg. Enostavnost nove zasnove glavnega rotorja brez ležajev olajša tudi vzdrževalna dela, s čimer se dodatno izboljša standardna uporabnost in zanesljivost H145, hkrati pa izboljšuje udobje pri vožnji tako za potnike kot za posadko. Novi H145 omogoča uporabnikom in operaterjem helikopterja z integracijo brezžičnega zračnega komunikacijskega sistema (WACS) tudi neposredno povezljivost, ki omogoča nemoten in varen prenos podatkov s helikopterja.

Pripravil: B. Knific, foto: Airbus Helicopters

 

Povezani članki