Težave z raketnimi cevmi za nove ameriške podmornice

by Urednik

SLABA KAKOVOST IZDELAVE BO ZAVLEKLA GRADNJO IN DOBAVO NOVIH PODMORNIC

Pri najnovejših ameriških podmornicah razreda virginia block V, ki so v izgradnji, so se pojavile težave z zvari na raketnih ceveh (silosih za balistične rakete), odpravljanje težave pa ne bo enostavno, zato se bo njihova dobava zavlekla.

Težave so odkrili pri več raketnih ceveh, ki jih bodo uporabljale  naslednje verzije podmornic Ameriške vojne mornarice (US Navy) razreda virginia block V, kot tudi pri izgradnji novih ameriških balističnih podmornic razreda columbia in britanskih razreda dreadnought.

Pri kar ducat torpednih ceveh, ki jih je proizvedlo ameriško podjetje BWXT iz Virginije, so ugotovili, da imajo podstandardne zvare. Nobena cev sicer še ni bila nameščena na katero od podmornic v izgradnji, vendar bi odpravljanje težav lahko povzročilo daljše zamude pri izdelavi treh podmornic.

Prejšnje različice podmornic razreda virginia, ki nimajo navpičnih cevi – silosov za balistične rakete, so že operativne, medtem ko balistične podmornice razreda columbia in dreadnoughts sploh še niso začeli graditi. Gradnja ameriških podmornic naj bi se začela leta 2021 in bodo do leta 2031 nadomestile podmornice razreda ohio. Predvidena je izgradnja 12 plovil razreda columbia, celoten projekt, vključno z raziskavami in razvojem, pa naj bi ZDA stal 122,3 milijarde dolarjev.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki