Turčija kupuje ameriške rakete AIM-120 AMRAAM zrak-zrak

by Urednik

NOVE RAKETE ZRAK-ZRAK ZA TURŠKE LOVCE F-16

Turčija je pred tedni predložila ZDA zahtevo za nakup 145 naprednih radarsko vodenih raket srednjega dosega AIM-120 AMRAAM zrak-zrak in 40 obesnikov raket LAU-129. Ocenjena vrednost nakupa oborožitve za turška lovska letala je 320 milijonov USD, v posel pa naj bi bili vključeni tudi rezervni deli, oprema za podporo in usposabljanje.

Ameriški kongres in Agencija za obrambno-varnostno sodelovanje (DSCA) sta prodajo pred dnevi odobrila. “Turške letalske sile nameravajo z kupljenimi raketami posodobiti svoj ​​inventar, ki bo zadostil potrebam turške zračne obrambe ter izboljšal interoperabilnost z ZDA in drugimi zavezniki v Natu,” so zapisali na spletni strani DSCA.

Turške letalske sile (Türk Hava Kuvvetleri) bodo z novimi raketami AIM-120 zrak-zrak opremili nekatere od svojih 242 lovcev F-16 C/D.

AIM-120 AMRAAM (Advanced Medium-Range Air-to-Air Missile)  je napredna radarsko vodena raketa zrak-zrak, ki se lahko uporablja v vseh vremenskih razmerah in tudi ponoči. Raketa za zračne spopade  AIM-120 je tipa “fire & forget”, ko se jo enkrat izstreli, raketa deluje avtonomno in pilot se lahko posveti drugi nalogi, uporablja pa se tudi za cilje izven vidnega dosega (BVR – Beyond-visual-range).

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Napredna raketa AIM-120 AMRAAM

Povezani članki