Turčija opozorila ZDA na obstoj alternativnih možnosti za nakup lovcev

by Urednik

BODO ZDA POGOJEVALE PRODAJO LOVCEV F-16 S TURŠKO ODOBRITVIJO VSTOPA ŠVEDSKE IN FINSKE V NATO?

Turčija bo razmislila o nakupu lovcev iz drugih držav, če ZDA dokončno zavrnejo dobavo najnovejše različice lovcev F-16, je izjavil turški obrambni minister Hulusi Akar.

ZDA želijo pritisniti na Turčijo, da bi Erdogan dal dovoljenje za vstop Švedske in Finske v Nato. V ta namen je skupina ameriških senatorjev pozvala Joeja Bidna, naj Turkom odloži prodajo bojnih letal F-16, dokler ti ne odobrijo vstopa Švedske v zavezništvo. Olje na ogenj je prilila še ameriška državna podsekretarka za zunanje zadeve Victoria Nuland, ki je izjavila, da bi bil kongres bolj naklonjen prodaji lovcev F-16 Turčiji, če bi Ankara odobrila sprejem Švedske in Finske v zvezo Nato. Ankara pa je ob tem opozorila Washington, da bodo v primeru preloženega ali odpovedanega posla prisiljeni iskati alternativno možnost, ki da jo Turčija ima.

»Pričakujemo, da bo v ZDA prevladal razum in se bodo odločili na podlagi celovite ocene problema. (…) Pravimo tudi, da F-16 niso naša edina možnost,« je izjavil turški obrambni minister Akar.

Dejstvo, da Turčija kot potencialnega dobavitelja bojnega letala nove generacije ne šteje le ZDA, ampak tudi druge države, je bilo v Ankari že večkrat potrjeno. Po besedah ​​turškega voditelja Recepa Tayyipa Erdogana Turčija kot alternativo razmišlja o Rusiji, Franciji, Veliki Britaniji in Kitajski. Če se tudi s Parizom in Londonom ni mogoče dogovoriti, bosta vedno ostala Moskva in Peking. Po poročanju turškega tiska je Ankara ruski Su-57 pred tem obravnavala kot alternativo ameriškemu F-35, F-16 pa bi lahko nadomestil ruski Su-35.

Že pred časom so poročali, da Američani odlašajo z dobavo lovcev F-16 Turčiji in  poskušajo spreti Ankaro in Moskvo, vendar pa Erdogan ne želi preklicati prijateljstva z Rusijo, saj je v teh časih Turčija preveč (po)vezana na Rusijo.

Naj spomnimo, da je bila Turčija del projekta skupnega lovca 5. generacije F-35, katerega dobavo Turčiji pa so ZDA preklicale zaradi turškega nakupa ruskih sistemov zračne obrambe S-400.

Pripravil: B. Knific, foto: Turkish Ministry of Defense

Povezani članki