Turčija uporablja letala za zgodnje opozarjanje in nadzor nad Libijo

by Urednik

TURŠKA VOJAŠKA PODPORA LIBIJSKIM VLADNIM SILAM

Turška vojska uporablja letala za zgodnje opozarjanje in nadzor (AEW&C) iz zraka  E-7T peace eagle za podporo operacijam, ki potekajo v Libiji, je pred dnevi razkrila libijska TV 218.

Libijski televizijski kanal je objavil vest, sklicujoč se na neidentificirani vir, da je letalo E-7T usmerjalo turške brezpilotne letalnike (UAV), ki delujejo Libiji.

E-7T AEW&C temelji na modelu komercialnega letala Boeing 737, letalo pa je opremljeno z večnamenskim radarjem z elektronskim skeniranjem  (MESA) proizvajalca Northrop Grumman, ki ima doseg do 600 km in lahko opravlja naloge izvidovanja (ELINT). Turške letalske sile (TAF) orabljajo štiri letala te vrste. Turških letal za zgodnje odkrivanje in opozarjanje E-7T doslej še niso videli nad Libijo, so pa 27. marca opazili prvega, ki je letel ob zahodni obali Cipra.

Lani je turška vojska Libijo napotila brezpilotne letalnike – UAV, da bi podprla vlado nacionalnega sporazuma (GNA). Turški UAV-ji pa ne izvajajo samo nadzora nad državo, temveč tudi nudijo neposredno ognjeno podporo vladnim silam, ki se borijo proti Libijski nacionalni armadi (LNA).

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki