Turčiji zaradi sankcij ZDA propadla prodaja helikopterjev Pakistanu

by Urednik

PAKISTANSKA VOJSKA NE BO DOBILA TURŠKIH JURIŠNIH HELIKOPTERJEV T129 ATAK

ZDA so v sklopu sankcij, uvedenih proti Turčiji zaradi nakupa ruskega sistema zračne obrambe S-400, blokirale dobavo turških jurišnih helikopterjev T129 ATAK Pakistanu, je sporočil Ibrahim Kalyn, tiskovni predstavnik turškega predsednika.

Pakistan in Turčija sta leta 2018 podpisali pogodbo za dobavo 30 jurišnih helikopterjev T129 ATAK v vrednosti 1,5 milijarde dolarjev, je dejal Kalyn, vendar so ZDA posel blokirale z zavrnitvijo licence za izvoz motorjev. Washington je svojo zavrnitev pojasnil z uvedenimi omejitvami zaradi turškega nakupa ruskega raketnega sistema S-400.

“ZDA so blokirale načrtovano prodajo turških jurišnih helikopterjev T129 ATAK v Pakistan, kar bo verjetno vodilo do tega, da bo zadevni razpis odšel na Kitajsko, ZDA pa bodo tukaj izgubile, je dejal Kalyn in poudaril, da Ankara kljub zahtevam Washingtone ne namerava opustiti uporabe ruskega protiletalskega sistema.

Že pred tedni so vojaški analitiki razkrili, da se Turčija namerava celo pogajati še o naročilu ruskega protiletalskega sistema, saj so v Ankari prepričani, da z uporabo S-400 ne kršijo obrambnega sistema zveze Nato.

Turška vojska je prvi jurišni helikopter T129 začela uporabljati v letu 2015, potem ko so ga leta 2007 izbrali na razpisu za novi jurišni in taktični izvidniški helikopter (ATAK). Skupaj so v okviru programa naročili 51 helikopterjev (z opcijo naročila dodatnih 40), izdelanih na osnovi Agustinega jurišnega helikopterja A129 mangusta.

Pripravil: B. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki