Turški jurišni helikopterji ATAK-II bodo leteli z ukrajinskimi motorji

by Urednik

UKRAJINSKI MOTOR SICH BO DOBAVLJA MOTORJE ZA NOVI TURŠKI HELIKOPTER

V sami Turčiji novi helikopter T-929 ATAK-II (v izvirniku gre za Agusta/Westlandov model A129 mangusta iz katerega so razvili nov helikopter) imenujejo “tekmec ameriškega AH-64 apache“. Turško obrambno podjetje Turkish Aerospace Industries (TAI) je 29. junija 2021 podpisalo pogodbo z ukrajinskim proizvajalcem motorjem Sich o dobavi 14 motorjev. O tem poročajo na uradni strani turškega podjetja na Twitterju.

Znesek pogodbe turškega podjetja in Motor Sich še ni bil objavljen. Tip motorjev, ki jih je TAI kupil za helikopterje ATAK-II, ni imenovan, vendar je očitno, da gre za eno od najnovejših nadgradnje motorja TV3-117VMA-SB1V, ki ga proizvaja Motor Sich. O morebitnem podpisu pogodbe so razpravljali aprila 2021. V tem času je nabavo napovedal predsednik uprave turške letalske industrije, zdaj pa je tu uradna potrditev in izjava ukrajinskega proizvajalca.    

Razvoj helikopterja se je začel leta 2019 v okviru programa Taarruz Helikopter (težki bojni helikopter). Ukrajinski motorji, kot je navedel predsednik uprave turškega podjetja, so bili izbrani zaradi pomanjkanja alternative turškemu MIC. Prvi T-929 ATAK-II naj bi svoj krstni let opravil v petih letih po podpisu pogodbe ali začetku leta 2024. Znano je, da bo imel helikpter nameščen radar milimetrskega območja, podobno na evropski jurišni helikopter tiger. Komplet elektrooptičnega senzorja in laserska ciljna postaja za izstrelke naslednje generacije.   Na nosilcih bo helikopter lahko nosil 70 mm nevodene izstrelke zrak-zemlja in SDS zrak-površina, protioklepne vodene izstrelke in prostopadne bombe. Kabina posadke je popolnoma oklepljena.    

Izbira motorjev Motor Sich za T-929 ATAK-II je očitno prisilni korak, saj je še vedno nepozabna zgodba z uporabo ameriških turboogrednih motorjev T800-4A, ki jih v ZDA proizvaja LHTEC (Light Turbine Helicopter Engine Company) za helikopterje T129. To skupno podjetje Rolls-Roycea in Honeywella je bilo pod sankcijami ZDA proti Turčiji, zaradi česar je težko izvoziti helikopterje T129 v tretje države (zlasti Pakistan in Filipine).

Pripravil: B. Knific, foto: TAI

Povezani članki