Turški lovci F-16 sestrelili sirskega lovca MiG-23

by Urednik

HUDI BOJI ZA MEJNE PREHODE V PROVINCI LATAKIA

Turški lovci F-16 so v nedeljo prestregli sirsko vojaško letalo MiG-23 na mejnem območju med Turčijo in Sirijo in ga sestrelili v bližini mejnega prehoda Kassab v provinci Latakia na severozahodu Sirije.

Turške oblasti so sporočile, da sta dva sirska lovca kršila turški zračni prostor v bližini mejnega prehoda Kassab, zato so nadnju poslali lovce F-16. Enega jim je uspelo sestreliti, strmoglavil pa je v hribovit svet na sirski strani meje, kar je prikazano tudi na spodnjem videoposnetku.

Po poročanju turških medijev, naj bi Turške letalske sile kar štirikrat posvarile pilota obeh sirskih lovcev Mig-23, šele nato pa so nanju streljali. Drugo letalo je pobegnil nazaj v Sirijo nepoškodovano.

Sirska vlada je takoj zavrnila turško različico dogodka in sporočilo,da je napad potrebno upoštevati kot neizzvano vojno dejanje. Sirska vlada trdi, da sta miga letela v sirskem zračnem prostoru in da incident pomeni “neupravičeno agresijo”.

Celoten dogodek sestrelitve pa ima svoje ozadje. Mejni prehod Kassab v provinci Latakia je bilo namreč že od petka prizorišče spopadov. Sirsko stražnico so namreč napadle sirske uporniške skupine, obe sirski letali pa naj bi bombardirali njihove položaje. Zavzetje tega mejnega prehoda naj bi sirskim upornikom namreč omogočil dobave novega orožja iz Turčije, kot tudi novih sil, meni sirska vlada.

Zemljevid sirske pokrajine Latakia in mejnega prehoda Kassab

Sirsko zunanje ministrstvo je tako sporočilo, da “očiten turški napad na sirsko suverenost na obmejnem območju Kassab v zadnjih dveh dneh dokazuje njihovo udeležbo pri dogodkih v Siriji.”

Boji za prevzem nadzora nad Latakio, gorato obalno območje od koder prihajajo predniki sirskega predsednika Bašarja Asada, se še naprej nadaljujejo, po poročanju Global Posta, pa naj bi Svobodna sirska vojska (FSA) danes zavzela mejni prhod Kassab. Sirska vojska je v zadnjih mesecih močno okrepila nadzor nad mejnimi območji, tudi s Turčijo in Libanonom.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

VIDEO: Sestrelitev sirskega lovca MiG-23

Povezani članki