Ukrajina enotna v boju z rusko vojsko

by Urednik

RUSKE IZGUBE V ŠTEVILKAH PO ŠTIRIH DNEH VOJAŠKEGA POSREDOVANJA

Spopadi v Ukrajini se nadaljujejo že peti dan. Iz ukrajinskih mest, ki so tarča napadov Ruske vojske, prihajajo posnetki razbitin hiš in blokov civilnega prebivalstva, kot tudi številnih civilnih žrtev. Ukrajinci, ki so odločeni, da bodo branili svojo državo in svobodo, ves čas objavljajo videoposnetke številnih uničenih ruskih oklepnikov, tankov in cistern za gorivo.

Iz Ukrajine beži del prebivalstva, po nekaterih ocenah jih je v zahodne sosednje države prebegnilo že več kot 400.000 žensk in otrok, medtem ko se ostalo ukrajinsko prebivalstvo bori za svobodno Ukrajino, tudi dekleta in žene. Tudi z molotovkami in drugimi sredstvi za onesposobljenje goseničnih oklepnikov ter tankov, navodila za njihovo izdelavo pa so na spletu objavile kar ukrajinske oblasti.

Na spletu so v zadnjih dveh dneh objavili tudi številne posnetke, kako množice ukrajinskih civilistov, po 30 do 50 ljudi, preprečuje ruskim tankom in oklepnikom nadaljnje napredovanje z živim ščitom.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je Rusija v spopadih do 27.2.2022 izgubila že več kot 5.300 vojakov, okoli 119 tankov, okoli 816 oklepnikov, 1 sistem buk, 74 topov, 21 sistemov BM-21 grad, 2 vojaški ladji/čolna, 5 protiletalskih sistemov, 60 cistern za gorivo, 29 letal in 29 helikopterjev.

Na socialnih omrežjih se vrstijo posnetki zajetih ukrajinskih vojakov, ki, kot ugotavljajo s preverjanjem dokumentov, so povečini še izredno mladi, med 19 in 22 let. Večina pravi, da niso samovoljno vstopili v vojno in da so jim poveljniki rekli, da gredo braniti separatistični republiki Doneck in Lugansk.

Na drugi strani Rusija oz. Ruska vojska po predsednikovih navodili v javnost ne daje informacij o izgubah, so pa včeraj prvič potrdili, da so žrtve tudi na ruski strani, kar pa so razrivali že posnetki na socialnih omrežjih. Sporočili so, da so zajeli že več kot 400 ukrajinskih vojakov.

Ukrajinsko obrambno ministrstvo je sicer že v nedeljo, 27.2.2022, zagnalo spletno stran s podatki o ruskih ujetnikih in padlih ruskih vojakih, katere namen je predvsem seznanjati njihove svojce v Rusijo z njihovo usodo. Spletno stran so kmalu po začetku delovanja začeli napadati »proruski« hekerji, tako da je za Ruse večji del dneva nedostopna.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki