Ukrajina kupila turška brezpilotna letala bayraktar TB2

by Urednik

NOVA BOJNA BREZPILOTNA LETALA ZA UKRAJINSKE oborožene SILE

Ukrajinsko državno obrambno izvozno-uvozno podjetje Ukrspecexport je podpisalo pogodbo za nakup šestih brezpilotnih bojnih letal bayraktar TB2, ki jih proizvaja turško podjetje Baykar Makina, je 12. januarja 2019 sporočil ukrajinski predsednik Petro Poroshenko.

Poroschenko je medijem sporočil, da je bil v skladu z dogovorom s turškim predsednikom Erdoganom podpisan sporazum o nakupu turških brezpilotnih bojnih letal bayraktar TB2 za Ukrajinsko vojsko. Poleg letalnikov je Ukrajina naročila tudi tri postaje za upravljanje letal s kopnega. Vrednost celotnega posla ni znana.

Brezpilotna bojna letala bayraktar TB2 spadajo v razred brezpilotnikov srednjega doleta in dolge vzdržljivosti (Medium Altitude and Long Endurance), razviti pa so bili predvsem za taktične izvidniške in nadzorne misije. (Bojna) nosilnost letalnika je dobrih 55 kg, dvignejo se lahko do višine skoraj 7.000 metrov in so v zraku več kot 24 ur.

Ukrajinske letalske sile imajo v svoji oborožitvi sicer že okoli 70 ameriških majhnih ročno upravljanih brezpilotnih letal RQ-11 raven kratkega doleta (10 km).

Pripravil: B. Knific, foto: Baykar Makina

Povezani članki