Ukrajina kupuje ameriško in francosko strelno orožje ter vojaško opremo

by Urednik

UKRAJINSKA VOJSKA DOBIVA NOVA ZAHODNA OROŽJA ZA BOJ S SEPARATISTI

Ukrajina je v zadnjih tednih podpisala več pogodb s francoskimi in ameriškimi (oz. tujimi, ki imajo obrate v ZDA) proizvajalci orožja ter opreme, vendar pa podrobnosti pogodb niso poznane.

Ukrajinsko podjetje Ukrinmash, glavni dobavitelj orožja ukrajinske vojske in tudi izvoznik državnega proizvajalca obrambnih sistemov Ukroboroprom, je podpisalo pogodbo z ameriškim oddelkom italijanskega proizvajalca strelnega orožja Barrett Firearms USA  za dobavo orožja za potrebe nacionalne varnostne službe in nacionalne garde,  je Ukroboronprom sporočil v petek, 12. decembra 2014.

“Pogoji dobave so se minimalizirali, tako da bodo pripadniki dobili vso potrebno opremo v najkrajšem možnem času,” so zapisali v poročilu. Preostalih podrobnosti tega posla niso razkrili, tako da ni znano, katera orožja bo država kupila za Ukrajinsko vojsko.

Pred nekaj dnevi pa je Ukrinmash, ki dobavlja orožje, strelivo ter opremo ukrajinskim obrambni in m varnostnim silam, podpisalo pogodbo z ameriškim podjetjem ATN za nakup optičnih sistemov za nočno opazovanje, kot tudi sklenilo več pogodb s  francoskim podjetjem Thales Group za dobavo visokotehnološke opreme za Ukrajinsko vojsko.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki