Ukrajina v proizvodnjo turških brezpilotnikov TB2 bayraktar

by Urednik

POLEG SERVISNEGA CENTRA TUDI PROIZVODNJA LINIJA

Ukrajina se ne namerava ustaviti le pri gradnji skupnega servisnega centra s Turčijo, vzdrževanju in posodobitvi oboroženih turških brezpilotnikov, naslednji korak je odprtje celotnega proizvodnega cikla UAV TB2 bayraktar.

Kijev se z Ankaro že pogaja za odprtje tovarne, kjer bodo sestavljali brezpilotna letala TB2 bayraktar. Načrtovana ni le preprosta montaža, ampak celoten proizvodni cikel, t.j. “od začetka”. Kot je povedal veleposlanik Ukrajine v Turčiji Vasilij Bodnar, trenutno potekajo pogajanja za ustanovitev centra za popravilo in obrata za proizvodnjo brezpilotnikov.

V Kijevu načrtujejo ne samo proizvodnjo teh brezpilotnih letal za svojo vojsko, temveč tudi izvoz, saj se za TB2 bayraktar zanima številne države, Turčija pa nima dovolj zmogljivosti za njegovo proizvodnjo. Ukrajinci upajo, da bodo že v nekaj mesecih zagnali proizvodnjo v Ukrajini. Drugih podrobnosti o načrtovani novi tovarni še ni, obstajajo pa informacije o servisnem centru.  Ukrajina in Turčija sta namreč v začetku oktobra podpisali memorandum o izgradnji skupnega centra za servisiranje TB2 bayraktar.

Dokument, ki sta ga podpisala ukrajinski minister za obrambo Andriy Taran in generalni direktor Bayraktarja Khaluk Bayraktar, predvideva izgradnjo centra v kijevski regiji Ukrajine, kjer bi po zamisli Kijeva vzdrževali, vzdrževali, posodabljali brezpilotnike, obenem pa se bo izvajalo tudi usposabljanje in priprava ukrajinskih operaterjev.

V Ukrajini dobesedno poveličujejo brezpilotnike TB2 in navajajo, da je to skoraj najboljši udarni UAV na svetu ter bo zagotovo pomagal oboroženim silam Ukrajine premagati rusko vojsko. Pretiravanja ukrajinskih medijev gredo celo tako daleč, da  nekateri ukrajinski uporabniki družbenih omrežij trdijo, da je TB2 bayraktar 100-odstotno plod ukrajinskega razvoja in prodan Turčiji zaradi pomanjkanja denarja za lastno proizvodnjo.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki