Ukrajinci naj bi uničili ruski izvidniški sistem zoopark-1

by Urednik

IZVIREN VIDEOPOSNETEK UNIČENJA RUSKEGA MOBILNEGA RADARJA?

Na vzhodu Ukrajine, v pokrajini Donbas, naj bi ukrajinski vojaki domnevno opazili  in uničili sodoben ruski artilerijski izvidniški sistem 1L219 zoopark-1.

Azovski polk ukrajinske Nacionalne garde je sporočil, da so 23. junija opazil in uničili sodoben artilerijski radarski sistem zoopark-1 v bližini mesta Gorlivka, ki so ga leta 2014, ko je Rusija pripojila Krim iz Ukrajine, zasegli ruski separatisti.

Sporočili so, da je antena sistem zoopark-1 aktivna, zato so napadli in hudo poškodovali, posnetke napada pa objavili tudi na socialnih omrežjih. Uničenje ni bilo potrjeno, kot tudi ni znano, ali naj bi šlo za pravi sistem zoopark-1, ali le maketo. Posnetek napada na ruski sistem so objavili tudi na spletu, vendar podrobnosti niso razvidne.

1L219 zoopark-1 je sodoben artilerijski radarski sistem, ki ga je razvilo podjetje Almaz-Antey za ruske oborožene sile. Gre za mobilni pasivni radar, ki je nameščen na  podvozju goseničarja MT-LBu. Sistem zaznava premikajoče se zemeljske cilje na razdalji do 40 kilometrov in podatke pošilja artileriji.

Rusko obrambno ministrstvo na svoji spletni strani navaja, da je radarski sistem zoopark-1 eden najboljših sistemov za izvidovanje in nadzor ognja. Pravočasno odkrije lokacijo sovražnega strelišča in upošteva prijateljski topniški ogenj. Zaradi uporabe novih radarskih sistemov 1L219 naj bi se znatno povečala hitrost odkrivanja ciljev, zmogljivost izračuna in skupne zmogljivosti topništva.
Pripravil: A. Knific, foto: Military Forum

 

 

Povezani članki