“Ukrajine ne zamenjujte z ozemljem Nata”

by Urednik

OPOZORILO NEMŠKE ZUNANJE MINISTRICE ZAHODU

Zahodne države niso vezane na zavezniške obveznosti do Ukrajino, saj ni članica Severnoatlantskega zavezništva. Zato je nemška zunanja ministrica Annalena Burbock na zasedanju Sveta EU pozvala Zahod, naj Ukrajine ne zamenjuje z ozemljem zveze Nato.

Nemška zunanja ministrica je opozorila, da je Severnoatlantska zveza solidarna s Kijevom, vendar njena prioriteta ni obramba Ukrajine, temveč varnost držav članic Nata. To pomeni, da pomoč Kijevu ne bi smela biti zagotovljena v škodo interesov držav zavezništva. Zato je treba diferencirati ukrepe odzivanja na grožnje.

Burbockova izjava je nastala kot odgovor na vprašanje enega od novinarjev o morebitnem povečanju vojaške prisotnosti Nemčije v vzhodni Evropi. Vodja nemške diplomacije je tudi dejala, da Berlin ne bo zmanjšal svojega diplomatskega predstavništva v Kijevu. Ob tem je opozorila, da Nemčija skupaj z drugimi evropskimi državami razvija nabor ukrepov v primeru poslabšanja razmer.

Malo pred tem se je ameriško zunanje ministrstvo odločilo evakuirati družine ameriških diplomatov iz Ukrajine. Poleg tega je bilo osebju veleposlaništva dovoljeno, če je tako želelo, zapustiti Kijev in oditi v Združene države.

Pripravil: B. Knific, foto: TopWar

Povezani članki