Ukrajinska vojska sestrelila rusko vohunsko brezpilotno letalo orlan-10

by Urednik

“RUSKA BREZPILOTNA LETALA NADZORUJEJO UKRAJINSKE SILE”

V sredo 28. maja 2014 je Ukrajinska vojska na jugovzhodu države sestrelila rusko izvidniško brezpilotno letalo (UAV) orlan-10, ki naj bi nosilo tudi kapsulo, napolnjeno z neznano kemično snovjo, je sporočilo Ukrajinsko obrambno ministrstvo.

Ukrajinskim oboroženim silam je uspelo sestreliti rusko brezpilotno letalo orlan-10, ki je namenjeno za izvidniške naloge, izdeluje 3D zemljevide in omogoča načrtovanje bojnih operacij.  Orlan-10 je opremljen s termalno kamero, fotoaparatom, video kamero, in radijskim oddajnikom.

Ukrajinska varnostna služba SBU že preiskuje informacije, ki so bile zbrane z UAV-jem, in katero kemično snov je UAV nosil v kapsuli.

Vladislav Seleznyov, tiskovni predstavnik Ukrajinske vojske, je za VICE News dejal: “Brezpilotna letala redno vohunijo za našimi pripadniki in preletavajo ukrajinska taborišča na področju protiterorističnih operacij.”

Brezpilotno letalo orlan-10 proizvaja rusko podjetje Spetsialniy Tekhnologicheskiy Tsentr, ki je za leto 2013 načrtovalo proizvodno 100-ih brezpilotnih letal Rusko vojsko, glede na ruske tiskovne agencije.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos, Ukrinform

Povezani članki