Ukrajinski piloti v ZDA začeli obvladovati lovca F-16

by Urednik

ZAČETEK PREŠOLANJA UKRAJINSKIH PILOTOV NA AMERIŠKA LETALA

V svetovnem tisku se pojavljajo dokazi, da so ukrajinski vojaški piloti že začeli obvladovati Natove lovce. Tako je na straneh turškega “Anadolu” objavljeno gradivo, ki poroča o začetku usposabljanja ukrajinskih pilotov za pilotiranje ameriškega bojnega letala F-16. Pomembno je, da je gradivo objavljeno s sklicevanjem na ameriškega vojaškega uradnika.

Avtor članka, ki se sklicuje na ameriškega vojaškega uradnika, poroča, da takšno usposabljanje “Ukrajincem pomaga pridobiti veščine bojne uporabe lovcev, izdelanih v ZDA.” V Tucsonu naj bi bila doslej le dva ukrajinska kadeta.

Stavek, ki ga je izrazila ameriška vojska, pa zveni zelo razkrivajoče: »Ne zapiramo novih priložnosti za Ukrajino in ukrajinsko vojsko.«

To lahko pomeni, da so v Washingtonu že sprejeli odločitev o premestitvi zahodnih bojnih letal v Ukrajino,  vprašanje je le čas urjenja ukrajinskih pilotov, število pilotov možnosti namestitve zahodnih lovcev na ozemlju Ukrajine.

Ukrajinski in ameriški predstavniki so že razkrili, da so v program prešolanja na zahodne lovce vključili dva izmed bolj izkušenih ukrajinskih pilotov, da preučijo potreben čas za prešolanje pilotov iz sovjetskih na zahodna letala.

Pripravil: B. Knific, foto: Twitter Ukraine Air Force (KpsZSU)

Povezani članki