Uzbekistan naročil 12 helikopterjev Mi-35M

by Urednik

“PLODNO” VOJAŠKO-TEHNIČNO SODELOVANJE RUSIJE IN UZBEKISTANA

Uzbekistansko obrambno ministrstvo se je odločilo za nakup 12 transportno-bojnih helikopterjev Mil Mi-35M. Uzbekistanska vojska sicer že ima v svoji oborožitvi 25 helikopterjev Mi-35.

Pogodbo o dobavi je uzbekistansko obrambno ministrstvo podpisalo z ruskim (državnim) podjetjem za izvoz orožja Rosoboronexport, ki bo prve od 12 transportno-bojnih helikopterjev Mil Mi-35M dobavilo Uzbekistanu že v letu 2018. Pogajanja o prodaji helikopterjev z Rusijo naj bi bila dolgotrajna, zaključili (s podpisom) pa so jih med nedavnim obiskom ruskega podpredsednika vlade Dmitrija Rogozina.

Uzbekistan in Rusija sta v novembru 2016 v Moskvi podpisali sporazum o vojaško-tehničnem sodelovanju, ki naj bi spodbudil vzajemno koristno sodelovanje na tem področju. Še posebej oboroževanje Uzbekistanske vojske s sodobnim orožjem in vojaško opremo, vključeval pa naj bi tudi servisiranje in modernizacijo obstoječe oborožitve.

Helikopterji Mi-35M so namenjeni uničevanju sovražnikovih oklepnih enot in zagotavljanju zračne podpore kopenskim silam, kot tudi transportiranju vojakov in tovora ter sodelovanju v misijah.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

 

Povezani članki