V Afganistanu le še štirje slovenski vojaki

by Urednik

Operacija ISAF se zaključi konec 2014

Pred dnevi se je v domovino vrnil še zadnji, 20. slovenski kontingent v operaciji ISAF, tako da do sredine leta v Afganistanu ostajajo štirje slovenski vojaki, ki jih bosta do konca leta zamenjala še dva – delovali bodo v poveljstvih –, potem pa se operacija ISAF zaključi.

Po desetih letih delovanja Slovenske vojske v Afganistanu je ob vrnitvi zadnjega, 20. kontingenta v mariborski Vojašnici generala Maistra v ponedeljek, 12. maja, potekala posebna slovesnost z visokimi gosti. Udeležili so se je predsednica vlade mag. Alenka Bratušek, minister za obrambo Roman Jakič in načelnik Generalštaba Slovenske vojske generalmajor Dobran Božič. Zbrane sta nagovorila predsednica vlade mag. Alenka Bratušek in poveljnik Združenega operativnega centra brigadir Milan Obreza.

ESD – prvi in zadnji

Slovenska vojska sodeluje v mednarodni operaciji ISAF od 25. februarja 2004, ko je v Afganistan prispela predhodnica prvega kontingenta Slovenske vojske, ki so ga sestavljali pripadniki Enote za specialno delovanje (ESD), ki so s prispevkom bojne skupine v zadnjem kontingentu tudi sklenili do sedaj najzahtevnejšo operacijo Slovenske vojske. Pred vrnitvijo v domovino so pripadnikom ESD, ki so bili v sklopu izvajanja nalog neposredno udeleženi v oboroženih spopadih, nadrejeni poveljniki podelili znak kopenske vojske ZDA »Combat Infantryman Badge« (CIB).

Slovenski kontingenti v Afganistanu so v desetletnem obdobju postopoma povečevali številčnost in zahtevnost operativnih nalog: od začetnega izvidovanja leta 2004, varovanja od leta 2005, mentorstva od leta 2010 do svetovanja od leta 2012 ter zadnje leto specialnega delovanja. Do danes je bilo v Afganistanu 1296 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, poleg njih tudi 13 civilnih funkcionalnih strokovnjakov (nekateri so sodelovali večkrat), ki so delovali na področjih obrambe, veterine, humanitarnih zadev, financ, carine, izobraževanja, človekovih pravic in pravosodja. V začetnem obdobju je na kabulskem letališču v štirih ciklih delovalo tudi 17 slovenskih gasilcev.

Minister Jakič v Afganistanu

Tik pred velikonočnimi prazniki (16. aprila 2014) je 20. kontingent Slovenske vojske pod Hindukušem obiskal minister za obrambo Roman Jakič z delegacijo, ki se je želela seznaniti s širšo situacijo v Afganistanu, aktivnostmi slovenskega kontingenta in razmerami delovanja ter izkazati podporo slovenskim pripadnikom za uspešno izpolnjevanje nalog v tej zahtevni operaciji. Po koncu operacije ISAF je nadaljnje sodelovanje mednarodne skupnosti v Afganistanu še pod vprašajem – odvisno od volje afganistanskih oblasti –, zato je slovenska delegacija o prihodnjih korakih opravila več pogovorov z visokimi predstavniki afganistanskega ministrstva za obrambo in operacije ISAF. Kot je zagotovil minister Jakič, bo Slovenija po svojih zmožnostih še naprej sodelovala v mednarodnih prizadevanjih za stabilizacijo in razvoj Afganistana.

Kljub uspešnemu izvajanju varnostne tranzicije bo pot dolgoročnega napredka v Afganistanu še dolga. Ob varnostni dimenziji ključni izzivi ostajajo na področjih gospodarskega in družbenega razvoja, krepitve vladavine prava in dobrega vladanja, boja proti korupciji, spoštovanja človekovih pravic in kompleksne problematike narkotikov.

Zavezništvo se je zavezalo, da bo afganistanskim oblastem nudilo podporo na področju varnosti in stabilnosti tudi po letu 2014, z misijo za usposabljanje in svetovanje. S strani Afganistana celotna mednarodna skupnost pričakuje podpis Varnostnega sporazuma z ZDA, ki mu bo sledilo tudi povabilo afganistanskih oblasti mednarodni skupnosti za sodelovanje po končani operaciji ISAF. Takšno vabilo bo dalo pravno osnovo, da bo slovenska vlada odločala o nadaljnjem sodelovanju v Afganistanu po letu 2014.

Pripravil: Jure Mikelj, foto: Carmen Kos (GŠSV), ESD

VIDEO: Slovesnost ob vrnitvi pripadnikov 20. kontingenta SV iz Afganistana

Povezani članki