V Franciji strmoglavil lovec mirage 2000

by Urednik

FRANCOSKE LETALSKE SILE V 3-H MESECIH IZGUBILE 3 MIRAGE 2000

V ponedeljek (4. avgust 2014) je med trenažnim poletom strmoglavil francoski lovec Dassault Mirage 2000B v bližini vasi Viens na jugu Francije. Pilota sta se zaradi tehničnih težav izstrelila iz letala in s padali pristala v gozdu brez resnih poškodb.

Dvosedežni (oznaka B) lovec mirage 2000 je pripadal eskadrilji 2/5 “Ile-de-France” Francoskih letalskih sil (Armée de l’Air), ki deluje iz letalske baze Orange. Francoski varnostni organi vzroke za nesrečo še preiskujejo.

Med trenažnim poletom sta pilot in kopilot okoli 10.00 ure zaznala okvaro letala in se izstrelila nad nenaseljenim območjem na meji regij Vaucluse in Alpes-de-Haute-Provence. Ena izmed prič je povedala, da so na tem območju lovci pogosto leteli izredno nizko, vendar tokrat ni bilo tako – k sreči – in sta se imela člana posadke čas katapultirati.

To je že tretja nesreča lovca mirage 2000 iz vrst Francoskih letalskih sil v zadnjih treh mesecih. Med trenažnim poletom 12. maja 2014 je  približno 100 km od mesta Nancy strmoglavil lovec mirage 2000-5, v Nigeriji pa je 10 junija 2014 na poti iz misije v Maliju strmoglavil mirage 2000D, V obeh primerih ni bilo žrtev, vzrok za nesreči pasta bili tehnični okvari.

Pripravil: A. Knific, foto: Armée de l’Air

VIDEO: Lovci mirage 2000 Armée de l’Air

SORODNE NOVICE:

V Franciji strmoglavil lovec mirage 2000

V severozahodni Franciji v bližini vasi Baroches je strmoglavil lovec mirage 2000 Francoskih letalskih sil. Pilot se je še pred eksplozijo katapultiral iz letala in preživel nesrečo.

Francija se poslavlja od lovcev mirage F1

Francoske letalske sile (Armée de l’Air) bodo upokojile še zadnja lovska letala Dassault mirage F1, ki so jih uporabljali vse od 1974, s častnim preletom nad Elizejskimi poljanami.

Povezani članki