V Indiji na motorista strmoglavilo vojaško letalo MiG-27 flogger

by Urednik

MOTORIST NESREČO PREŽIVEL Z OPEKLINAMI

V Indiji se je v torek 27. januarja 2015 zgodila nova nesreča bojnega letala Indijskih letalskih sil, pri tem pa je bil poškodovan motorist, potem ko je lovski bombnik MiG-27 strmoglavil na cesto. Indijski pilot se je pred strmoglavljenjem katapultiral iz letala in preživel nesrečo. Indijske letalske sile vzroke za nesrečo že preiskujejo.

MiG-27 je bila na rutinskem poletu iz letalske baze Jodhpur v bazo Uttarlai v bližini mesta Barmer na zahodu pokrajine Rajasthan. Letalo je strmoglavilo približno 4 kilometre od mesta Barmer in sicer na eno izmed cest, po kateri se je ravno peljal 26-letni motorist. Loon Singh je bil na poti do svoje vasi, da bi razdelil vabila za poroko, ko je MiG-27 strmoglavil okoli 15.00 ure. Singhu je uspel čudežni pobeg, čeprav je utrpel opekline in ima poškodovano roko, medtem ko je njegov motor popolnoma zgorel.

Lovski bombnik MiG-27 flogger

MiG-27 je vojaško letalo s pomičnimi krili namenjeno napadom na kopenske cilje, ki ga je zasnoval projektantski biro Mikojan-Gurovič v Sovjetski zvezi in so ga kasneje po licenci proizvajali tudi v Indiji kot MiG-27 bahadur. Letalo MiG-27 flogger so zasnovali na lovcu MiG-23, vendar so ga optimizirali za napade zrak-zemlja. Za razliko od MiG-23 lovski bombnik MiG-27 ni doživel tako množične uporabe zunaj Sovjetske zveze, saj se je večina držav raje odločila za letali MiG-23BN in Suhoj Su-22.

Trenutno vojaška letala MiG-27 še vedno uporabljajo v Indiji (še 85, upokojiti jih nameravajo v letu 2017), Kazahstanu (12) in na Šrilanki(6). Vsa ruska in ukrajinska letala MiG-27 so bila že pred leti upokojena.

Pripravil: A. Knific, foto: Scoopnest

Povezani članki