V Italiji krstili novo podmornico Pietro Venuti (S528) razreda todaro

by Urednik

PRVA ITALIJANSKA PODMORNICA S SISTEMOM AIP

V ladjedelnici Fincantieri Muggiano (La Spezia) so 9. oktobra 2014 krstili še tretjo italijansko dizelsko-električno podmornico razreda todaro (type 212A) druge serije, ki so jo poimenovali Pietro Venuti (S528). Gradnja tretje podmornice tega razreda za Italijansko mornarico (Marina Militare) se je začela decembra 2009, dobavo pa načrtujejo za leto 2015.

Nova podmornica razreda todaro bo imela od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP-air-independent propulsion), ki ga po italijanskem naročilu razvija francoska družba McPhy Energy. Za ta sistem bodo uporabili inovativne tehnologije vodikovih gorivnih celic, kjer se vodik proizvaja iz magnezijevega hidrid (MgH2) v trdni obliki.

Italijansko podjetje Fincantieri v ladjedelnici Muggiano (La Spezia) za Italijansko vojno mornarico gradi že drugi par dizelsko-električnih podmornic razreda todaro (type 212A) po licenci nemškega podjetja Howaldtswerke-Deutsche Werft AG (HDW). Podmornici Pietro Venuti (S528) in  Romeo Romei (S529), ki bosta imeli tudi  od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem (AIP) z inovativno tehnologijo vodikovih gorivnih celic, se bosta v letih 2015-2016 pridružili podmornicama Salvatore Todaro (S526)  in Scire (S527), ki sta operativni postali v letih 2006 in 2008. Obe sta opremljeni s siemensovim sistemom membrane za izmenjavo protonov (TiFeN2), nova tehnologija pa naj bi v teoriji omogočila približno dvakratni odstotek vsebnosti mase vodika v suhi snovi in nižje stroške reagenta. S štirimi podmornicami razreda todaro bo Italijanska mornarica sčasoma nadomestila 2 podmornici razreda pelosi (sauro III) in 2 razreda lombard (sauro IV), ki so jih izdelali  med leti 1986 in 1995 v ladjedelnici Fincantieri Monfalcone.

V Italiji zgrajene podmornice razreda type 212A v dolžino merijo 55, metra in ima 1800 ton izpodriva. Posadko setavlja 28 mornarjev, od tega 8 častnikov. Pod vodo razvije hitrost 20 vozlov (37km/h), na gladini pa 12 vozlov. Pod vodo je lahko do 3 tedne, z enim tankom pa lahko prepluje največ 8000 navtičnih milj. Oborožena je z 12-imi torpedi, ki jih lahko izstreli iz šestih cevi.

Pripravil: A. Knific, foto: Marina Militare

Nov inovativen AIP sistem za podmornice Italijanske mornarice

Novi italijanski podmornici razreda todaro bosta imeli inovativen od površinskega zraka neodvisen pogonski sistem s tehnologijo vodikovih gorivnih celic.

Podmorničarstvo Jugoslavije

Avtor: več avtorjev

Društvo PODMORNIČAN Ljubljana je v sodelovanju s kolegi iz Beograda in Pulja sredi poletja 2014 v slovenskem jeziku izdalo knjigo Podmorničarstvo Jugoslavije, ki zajema celotno obdobje zgodovine podmorničarstva na jugovzhodni obali Jadranskega morja. Kot pravijo v društvih:  “Podmornic ni več, mi pa smo še tu!” in “Nekoč nas ne bo, ostala pa bo ta monografija!” nam ta knjiga prenaša spomine, dejanja in delovanje podmorničarjev na območju bivše Jugoslavije, v katerih je sodelovalo tudi mnogo Slovencev.

Redna cena: 59,90 eur, znižana cena za bralce revije Obramba: 52,90 eur

poštnina: 5,00 eur, vsak naslednji artikelpoštnina le 1,00 eur

Povezani članki