V Jemnu strmoglavil savdski lovec tornado – so ga sestrelili Huti?

by Urednik

SAVDSKA PILOTA PREŽIVELA STRMOGLAVLJENJE

Kraljeve letalske sile Savdske Arabije so minuli konec tedna v Jemnu izgubile lovskega bombnika tornado GR4, ki je strmoglavil v severni jemenski provinci Saada. Pilota sta se pred trkom s tlemi katapultirala iz letala in so ju kasneje rešili iz sovražnega ozemlja.

Savdska Arabija je sporočila, da je lovski bombnik tornado GR4 na bojni misiji proti Hutom v Jemnu strmoglavil zaradi tehnične napake. Iz nasprotnega tabora Hutov pa prihajajo novice, da so v nedeljo, 7. januarja 2017, sestrelili sovražno koalicijsko bojno letalo (sprva so omenjali lovca F-15) v provinci Saada.

Savdska vlada je vnovič zatrdila, da je tornado strmoglavil zaradi tehnične okvare. Zavezniki so takoj izvedli posebno operacijo iskanja in reševanja za evakuacijo obeh pilotov, ki sta preživela nesrečo, ki sta strmoglavila na ozemlju pod nadzorom Hutov.

Koalicija pod vodstvom Savdske Arabije redno izvaja letalske operacije na ozemljih Jemna pod nadzorom hutskih upornikov v okviru vojaškega posredovanja v Jemnu, ki so ga začeli leta 2015.

Konflikt, ki ga pogosto obravnavajo kot proxy vojno med regionalnimi tekmeci – Saudovo Arabijo in Iranom, je razselil več kot 2 milijona ljudi, povzročil epidemijo kolere in potisnil državo na rob lakote.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

 

Povezani članki