V letu 2022 začetek serijske proizvodnje helikopterja Mi-26T2V

by Urednik

NAJVEČJI HELIKOPTER V MODERNIZIRANI RAZLIČICI 

Dovoljenje za serijsko proizvodnjo najtežjega vojaškega transportnega helikopterja na svetu Mi-26T2V bo pridobljeno do konca leta, je sporočil Andrey Boginsky, generalni direktor Ruskih Helikopterjev.

“Zdaj smo v zadnji fazi pridobivanja oznake O1 za osnovno konfiguracijo helikopterja in potrebnih je še nekaj poletov je za zaključek letalnih testov Mi-26T2V. Pričakujemo, da bomo te polete opravili do konca leta in pridobili dovoljenja. Ruski vojski smo že dobavili prve primerke helikopterjev Mi-26T2V,” je dejal Boginsky.

Nadgrajeni helikopter Mi-26T2V je svoj prvi polet opravil avgusta 2018. Namestnik ruskega obrambnega ministra Alexey Krivoruchko je marca 2019 dejal, da bo ministrstvo kupilo 10 helikopterjev.

Mi-26T2V je težak vojaški transportni helikopter z velikim trupom z nosilnostjo 20 ton. Helikopter je opremljen z integriranim paketom letalske elektronike NPK90-2V, ki omogoča njegovo delovanje podnevi in ponoči za letenje v avtomatskem načinu, doseganje prednastavljene točke in izvajanje priletnih manevrov. Z nadgrajenim helikopterjem upravlja pet članov posadke.

Mi-26 sicer velja za največji civilni helikopter v serijski proizvodnji, najpogosteje pa ga uporabljajo za kompleksnejše zračne transporte in velike reševalne operacije. Vanj gre kar 20 ton tovora, prav tolikšen tovor pa lahko obesijo tudi na kljuko pod trupom. Prepelje lahko tudi nič manj kot 82 popolnoma opremljenih vojakov, medicinska izvedenka Mi-26T pa 60 nosil. V tankerski izvedenki nosi Mi-26T približno 14 t goriva, v gasilski pa 15 t vode v obešenem  rezervoarju.

 Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki