V pričakovanju prvega poleta kitajskega bombnika H-20

by Urednik

KITAJSKA VSE BLIŽJE POLETU NEVIDNEGA STRATEŠKEGA BOMBNIKA

Po več kot desetletju razvoja naj bi v prihodnjih tednih prvič poletel kitajski “nevidni” bombnik Xian H-20 (tudi hong-20), potem ko naj bi že bili opravljeni preizkusi avionike, hidravlike in elektronike, poročajo kitajski mediji.

Bombnik H-20 so (oblikovno) razvili kot nekakšno kombinacijo ameriškega bombnika dolgega dosega Northrop Grumman B-2 spirit (skupaj so jih sestavili 21) in večnamenskega lovca  Lockheed Martin F-22 raptor. Datum krstnega poleta kitajskega bombnika H-20 še ni znan, vendar več kitajskih medijev poroča, da so priprave nanj v sklepni fazi. Projekt razvoja H-20 se sicer razvija v strogi tajnosti in je zelo malo znanega o novem letalniku.

Kitajska do sedaj še ni razvila strateškega bombnika, ki bi lahko opravljal tudi medcelinske naloge. Sedaj imajo Kitajske letalske sile v svoji floti bombnike dolgega dosega H-6K, ki velja za nadgrajeno različico sovjetskega bombnika  Tu-16 badger.

Novi kitajski “nevidni” strateški bombnik Xian H-20 naj bi lahko imel doseg 8.000 km brez polnjenja rezervoarjev za gorivo v zraku in lahko nosil več kot 10 t bojnega tovora. Kitajci pa že načrtujejo izboljšano verzijo H-20, ki bo imela operativni doseg 12.000 km in lahko prepeljala 20 ton bojnega tovora, je spomladi dejal letalski analitik Fu Qianshao. Kitajci namreč želijo z bombnikom doseči zahodno obalo ZDA, z opcijo konvencionalnega ali jedrskega napada.

Pripravil: A. Knific, foto: YouTube

Povezani članki