V Romuniji strmoglavilo trenažno letalo IAR 99 soim

by Urednik

NOVA NESREČA ROMUNSKEGA VOJAŠKEGA LETALA

V vzhodni Romuniji je v akumulacijsko jezero ob mestu Bacau strmoglavilo enomotorno reaktivno šolsko – lahko jurišno vojaško letalo IAR 99 soim (orel), pilota sta se uspela katapultirati iz letalnika in sta nesrečo preživela, poročajo romunski mediji.

Nesreča trenažnega vojaškega letala IAR 99 Romunskih letalskih sil se je zgodila v ponedeljek, 16. julija 2018, v okrožju Bacau v vzhodni Romuniji okoli 13.30 ure. Oba pilota so hitro uspeli rešiti in ju s helikopterjem prepeljati v zračno bazo Bacau. Zaenkrat še ni znano, ali sta tudi pilota s padalom pristala v akumulacijskem jezeru. Vzroke za nesrečo še preiskujejo, najverjetneje pa je šlo za tehnično okvaro.

Romunske letalske sile (Forțele Aeriene Romane) imajo v svoji floti še 20 trenažnih letal IAR 99 soim (orel),  od skupaj 23 izdelanih (3 strmoglavila).

Letalo IAR 99 soim (orel) ne gre ga zamenjati z letalom IAR-93 vultur – jastreb, ki je bil dvomotorni jurišnik, zasnovan v kooperaciji z jugoslovansko letalsko industrijo, ki pa je to letalo označevala kot J-22 orao.

Že pred tednom dni smo tudi poročali o letalski nesreči v Romuniji, ko je na letalskem mitingu v organizaciji romunskih letalskih sil v 86. letalski bazi Fetesti strmoglavil lovec MiG-21 lancer-C Romunskih letalskih sil.

Pripravil: A. Knific, foto: Libertatea

Povezani članki