V Rusiji strmoglavil taktični bombnik Suhoj Su-24

by Urednik

USODA POSADKE ŠE NI ZNANA

V bližini Volgograda na jugu Rusije je v sredo 11. februarja 2015 zjutraj strmoglavil ruski taktični bombnik Suhoj Su-24 fencer, zaradi česar so Ruske letalske sile začasno prizemljile vsa letala tega tipa.

Rusko nadzvočno jurišno z gibljivimi krili Suhoj Su-24 je strmoglavilo 7 kilometrov od vzletno-pristajalne steze letalske baze Marinovka pri Volgograd. Trupli pilota in kopilota, ki v tem bojnem letalu sedita vzporedno, so našli blizu mestu nesreče, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo 12. februarja 2015. Kot kaže, se posadki ni uspelo katapultirati iz letala.

Rusko obrambno ministrstvo je že sprožilo iskalno-reševalno akcijo, prav tako pa naj bi že začeli z iskanjem vzrokov za nesrečo. Ob tem so sporočili, da vse dokler ne bodo znani vzroki za strmoglavljenje, bodo vsa ruska letala Suhoj Su-24 prizemljena.

Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva je sporočil: “Let je bil opravljen brez bojnega tovora (oborožitve), v letalu pa sta bila izkušena pilota, ki imata vsak po več kot 1000 naletenih ur. Po ukazu načelnika generalštaba ruskih oboroženih sil se je poletele letal Su-24 začasno ustavilo, dokler se preiskuje vzroke nesreče.”

Suhoj Su-24 je dvomotorni taktični bombnik, ki so ga razvili  je v Sovjetski zvezi v 1970-ih, skupaj pa so izdelali kar okoli 1.400 primerkov. Z modificirano verzijo Su-24M so začeli leteti leta 1983 in jo še vedno uporabljajo v nekaterih nekdanjih sovjetskih državah. Leta 2010 so se Ruske letalske sile odločile, da svojih skoraj 400 suhojev Su-24 v prihodnjih letih nadomestijo s sodobnimi bojnimi letali SU-34.

Pripravil: A. Knific, foto: Military Photos

Povezani članki